Un nou sondaj de opinie Gallup arata ca mai putin de jumatate din cetatenii cu drept de vot in UE-25 intentioneaza sa voteze la alegerile pentru Parlamentul European de la jumatatea lui iunie si numai o treime stiu cand au loc alegerile.

Primele alegeri europene care vor avea loc dupa extinderea UE, risca sa fie un esec, conform noului sondaj Eurobarometru. Sondajul indica o prezenta proiectata la vot de numai 45% in tarile UE-25, o cifra bazata pe raspunsurile celor siguri ca vor vota.

Prezenta asteptata la vot este mica si in noile State Membre, care vor vota pentru prima data la alegeri europene. Cele mai slabe locuri ocupate de noi membre: Slovacia (27%), Estonia (2%) si Cehia (20%).

In toata UE doar 37% dintre repondenti stiu cand au loc alegerile.

Presedintele Parlamentului European, Pat Cox, a descris aceste rezultate ca un semnal de trezire, indemnand cetatenii UE sa faca uz de drepyul de a vota. "In cele din urma aceste alegeri vor propulsa 732 de oameni a caror putere colectiva de a influenta realizarea de legi UE va fi echivalenta, in multe zone de creare de politici, cu cea a celor 25 de State Membre. Aceasta este o influnenta puternica. [...] a cest sondaj este un semnal de trezire si o invitatie pentru ca oamenii sa se concentreze asupra alegerilor: votul lor conteaza si reprezentantii lor pot face diferenta," a spu el.

Noul Sondaj de opinie Gallup contine detalii de la tara la tara in privinta intentiilor de votare in cele 25 de State Membre UE. Iata procentajele persoanelor din fiecare Stat Membru care spun ca sunt sigure ca vor vota la alegeri:

Austria - 46%
Belgia - 76%
Cehia - 20%
Cipru - 67%
Danemarca - 51%
Estonia - 26%
Finlanda - 41%
Franta - 49%
Germania - 42%
Grecia - 66%
Ungaria - 57%
Irlanda - 57%
Italia - 60%
Letonia - 49%
Lituania - 49%
Luxemburg - 73%
Malta - 64%
Olanda - 38%
Polonia - 35%
Portugalia - 35%
Slovacia - 27%
Slovenia - 42%
Spania - 48%
Suedia - 31%
Marea Britanie - 32%

Intre timp, un nou studiu al expertilor European Policy Institutes Network (EPIN), aparut pe 28 mai, confirm ca prezenta media la vot asteptata pentru alegerile din iunie este probabil ca va fi putin sub 49,4 procente, cat a fost inregistrata in 1999. Studiul arata ca cinci subiecte domina campania pentru alegerle europene in cele mai multe State Membre:

Perspectivele Turciei de a deveni membra UE
Constitutia Europeana
Politicile de securitate si de externe ale statelor
Interesele nationale si beneficiile nationale dinspre UE

Linkuri:

Documente oficiale:

- European Parliament: Elections' website

Actori UE:

- EOS Gallup Europe: Eurobarometer 2004 European elections
- VoteMatch European Elections 2004: Website
- European People's Party (EPP): Manifesto 2004-2009
- European People's Party (EPP): Action Programme 2004-2009
- Party of European Socialists: Growing stronger together - Five commitments for the next five years
- European Liberal Democrat Reform Party (ELDR): Manifesto for 2004 elections
- European Greens: Manifesto European elections 2004

Articole de presa: International Herald Tribune, Financial Times, Scotsman, France 2, Libération