Ursula von der Leyen a făcut o rocadă în Comisia Europeană. Irlanda pierde poziția de comisar pentru comerț, după demisia lui Phil Hogan, dar o primește pe cea de comisar pentru servicii financiare pentru Mairead McGuinness.

Locul lui Phil Hogan la portofoliul comerțului este luat de letonul Valdis Dombrovskis, care s-a ocupat până acum de piețele financiare.

„Am decis să o propun pe (irlandeza) Mairead McGuinness (...) pentru postul de comisar pentru servicii financiare și piața de capital. Domnul Dombrovskis se va ocupa de comerț”, a declarat șefa executivului european într-o conferință de presă la Bruxelles.

Phil Hogan și-a anunțat demisia după ce a fost acuzat că a încălcat regulile sanitare anti-coronavirus din țara, participând la un dineu de gală. Irlanda i-a propus pentru înlocuirea acestuia pe Mairead McGuinness și pe Andrew McDowell, care tocmai a încheiat un mandat de vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții (BEI).

Mairead McGuinness era eurodeputată din partea Irlandei începând din iulie 2004, iar din 2017 era vicepreședintă a PE. Ea este membră a partidului Fine Gael, care face parte din Partidul Popular European (PPE).

Și Valdis Dombrovskis face parte din PPE, care reprezintă cel mai mare grup din legislativul comunitar. Dombrovskis era de un an, de la instalarea echipei conduse de Ursula von der Leyen, vicepreședinte executiv al CE pentru o economie în serviciul cetățenilor, un portofoliu din care superviza activitatea altor comisari, păstrând în același timp responsabilitatea finanțelor. El își va păstra titlul de unul dintre cei trei vicepreședinți executivi ai CE și va reprezenta Comisia în Eurogrup, alături de comisarul Paulo Gentiloni.