Parlamentul European se teme că angajamentele asumate de Guvernul ungar în vederea combaterii corupției vor rămâne doar pe hârtie, scrie Népszava.

Marea majoritate a membrilor Parlamentului European (PE) a considerat ca fiind tardivă și insuficientă propunerea Comisiei Europene privind retragerea a 7,5 miliarde de euro de la Ungaria din cauza corupției săvârșite prin folosirea fondurilor UE și lăsată nepedepsită.

De asemenea, unii membri ai PE au fost ferm împotriva posibilității pe care Comisia Europeană dorește să i-o ofere Guvernului Orbán pentru evitarea sancțiunilor financiare, pur și simplu, prin includerea într-o lege a măsurilor anticorupție, convenite cu Bruxelles. Potrivit europarlamentarilor, mai întâi ar trebui văzut ce rezultate vor avea modificările legislative și abia după aceea ar trebui luată o decizie cu privire la deblocarea suspendării fondurilor europene.

Membrii Comisiei pentru buget și pentru control bugetar a Parlamentului European au reacționat la ședința plenară a PE de luni seara la propunerea Comisiei Europene lansată în cadrul procedurii privind statul de drept, demarată împotriva Ungariei.

Ultima decizie a Comisiei Europene a fost pezentată la această ședință de comisarul pentru buget, Johannes Hahn. Așa cum a relatat recent și ziarul ungar "Népszava", pe 18 septembrie, Comisia Europeană a propus, pe lângă sancțiunea financiară, Consiliului Miniștrilor de Finanțe, căruia îi aparține decizia finală, să mai aștepte cu luarea unei decizii până când Guvernul ungar își va îndeplini promisiuniile.

Guvernul de la Budapesta a primit o amânare până pe 19 noiembrie pentru îndeplinirea angajamentelor asumate. În acest sens, în Parlamentul ungar a început luni votul final privind modificările legislative. 

În cadrul dezbaterii de luni seara, membrii Parlamentului European au pus la îndoială faptul că Guvernul ungar își va îndeplini, într-adevăr, angajamentele asumate față de Bruxelles. "Nu este suficientă verificarea legilor adoptate, trebuie văzut, ce rezultate au acestea în practică", a atras atenția europarlamentarul socialist spaniol Eider Gardiazabal Rubial, care a fost unul dintre autorii raportului privind condițiile statului de drept din partea Parlamentului European.

Petri Sarvamaa, membru al Partidului Popular Finlandez, a împărtășit îngrijorarea colegilor săi că reformele vor rămâne pe hârtie. "Nu mă îndoiesc că pe hârtie totul va fi în ordine, Guvernul ungar va face totul pentru a-și atinge scopul. Dar esența este implementarea angajamentelor!"

Eurodeputata germană Terry Reintke (Partidul Ecologist), a spus că Orbán poate ocoli cu ușurință legile.

Liberalul german Moritz Korner a subliniat, de asemenena, că nu este suficient să se facă referire doar la legi, decizia de retragere a banilor ar trebui luată pe baza schimbărilor reale.

Europarlamentarul german Daniel Freund (Partidul Ecologist) a precizat în legătură cu Autoritatea de Integritate, care urmează să fie înființată, că în Bulgaria sunt 49 de autorități anticorupție, și touși este una din cele mai corupte țări ale UE. Cum va funcționa acestă nouă autoritate în Ungaria? - s-a întrebat Daniel Freund.

Europarlamentarul Deli Andor (FIDESZ) nu a înțeles de ce Parlamentul European a înscris pe ordinea de zi această dezbatere despre o procedură care încă nu s-a încheiat. În opinia sa, motivul nu poate fi altul decât exercitarea unei presiuni asupra celor două instituții decizionale: Comisia Europeană și Consiliul Miniștrilor de Finanțe.

Sursa: RADOR