Mai mult de jumătate dintre slovaci ar saluta victoria militară a Rusiei asupra Ucrainei, arată un nou sondaj publicat miercuri, relatează EURACTIV.com.

Sondajul a fost realizat de agențiile MNFORCE și Sesame și de Academia Slovacă de Științe.

Cei chestionați au trebuit să răspundă la sondaj folosind o scală de 10 puncte, conform căreia 1 înseamnă o victorie clară pentru Rusia și 10 pentru Ucraina.

Aproximativ o cincime dintre respondenți au spus că își doresc o victorie clară pentru Rusia, mai mult de jumătate spunând că sunt înclinați către o victorie a Rusiei.

Doar o treime au spus că ar înclina spre o victorie a Ucrainei, iar 18% nu și-au exprimat nicio preferință.

Diferențele sunt vizibile clar în funcție de preferințele politice. De exemplu, majoritatea covârșitoare a alegătorilor din SMER-SD (al fostului prim-ministru Robert Fico) sunt de partea rusă.

Fico este un oponent vocal al sancțiunilor împotriva Rusiei și chiar a sărbătorit aniversarea Insurecției naționale slovace alături de ambasadorul Rusiei. SMER-SD este membru al Partidului Socialiștilor Europeni.

Doar în Bratislava există o majoritate care dorește ca Ucraina să câștige.

Slovacia este de multă vreme una dintre cele mai pro-ruse țări din UE, alături de Bulgaria.

Un sondaj realizat în vara anului 2021 a arătat că 55% dintre slovaci au avut o opinie favorabilă față de președintele rus Vladimir Putin. Dintre țările din Europa Centrală și de Est, doar bulgarii au avut o părere mai bună despre Putin (75%).

În februarie 2022, înainte de invazie, 44% dintre slovaci au dat vina pe NATO și SUA pentru tensiunea de la granițele cu Ucraina, în timp ce doar 33% au dat vina pe Rusia.

În ceea ce privește apartenența la NATO, doar 45% au susținut-o în sondajul din 2021. Imediat după invazie, sprijinul a crescut, dar a început recent să scadă din nou.