Marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene au convenit, în principiu, să înghețe miliarde de euro din fondurile de la bugetul UE alocate Ungariei după o reuniune a reprezentanților permanenți ai statelor membre de la Bruxelles.

Informația a fost confirmată luni seara de mai mulți diplomați pentru dpa, relatează Agerpres.

La Bruxelles există îngrijorări că fondurile UE nu sunt utilizate corespunzător în Ungaria din cauza măsurilor insuficiente adoptate de guvern împotriva corupției.

Cu puțin timp înaintea acestui acord, Comisia Europeană a reînnoit o recomandare conform căreia subvențiile alocate Ungariei, în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, ar trebui înghețate până când guvernul naționalist de dreapta al prim-ministrului Viktor Orban va îndeplini pe deplin promisiunile de a respecta statul de drept.

Conform unui nou compromis, urmează să fie înghețate subvenții în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de euro, o încercare de a recunoaște că Ungaria a implementat deja unele măsuri cerute de UE.

Pentru suspendarea fondurilor este nevoie de votul unei majorități calificate, adică cel puțin 15 din cele 27 de state membre ale UE, care împreună trebuie să alcătuiască cel puțin 65% din populația totală a Uniunii.

Această condiție prealabilă a fost atinsă după acordul în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți de luni și urmează să fie oficializată într-o procedură scrisă înaintea summitului UE de joi de la Bruxelles.