De la începutul războiului din Ucraina, puțini ucraineni s-au arătat dispuși să primească pacea în schimbul unor teritorii care să fie cedate Federației Ruse. Astăzi, în ciuda pierderilor umane și materiale, majoritatea aceasta rămâne pe poziții.

Un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) arată că, la începutul lunii octombrie, 32% dintre respondenți considerau că, pentru a obține pacea cât mai curând posibil și pentru a-și păstra independența, Ucraina ar putea renunța la unele dintre teritoriile sale. Majoritatea (58%) respondenților s-a opus însă oricărui tip de concesii teritoriale în fața Rusiei, precizează Agenția de presă RBC.

După cum notează sociologii, din mai 2022 până în mai 2023, situația a fost relativ stabilă: aproximativ 8-10% dintre respondenți erau pregătiți pentru concesii teritoriale, iar majoritatea absolută - 82-87% - s-a opus în mod constant unui astfel de scenariu. După luna mai a anului 2023, se înregistrează o creștere treptată a ponderii celor care sunt pregătiți să renunțe la teritorii. Ponderea celor care se opun concesiilor teritoriale a scăzut până în mai 2024 și a ajuns la 55%. Indicatorul actual se încadrează în eroarea statistică față de luna mai, astfel că, formal, nu există modificări.

Cei care cred în rezerva „nelimitată” de resurse a Rusiei sunt mai dispuși să accepte concesii teritoriale, aceștia constituind 48%, față de 44%, care se pronunță în continuare categoric împotrivă. În schimb, dintre cei care cred că Rusia rămâne, totuși, fără resurse, doar 18% sunt pregătiți să accepte cedarea de teritorii, iar 72% sunt categoric împotriva oricăror concesii.

În ceea ce privește disponibilitatea personală a oamenilor de a îndura războiul, cu cât perioada menționată de respondenți este mai lungă, cu atât mai puțini sunt cei care sunt pregătiți să accepte concesii teritoriale. Astfel, dacă dintre cei care sunt gata să îndure războiul de la câteva luni până la un an și jumătate, 59% sunt dispuși să cedeze teritorii, dintre cei care sunt pregătiți să „rabde” un an - 43% ar renunța la teritorii, iar dintre cei care sunt gata să reziste atât timp cât este necesar - 21%.

În același timp, ponderea celor care sunt categoric împotriva oricăror concesii crește de la 34% la 69%. Cea mai mare disponibilitate de a face concesii este printre cei care nu au încredere în președinte și consideră că Occidentul vrea o pace nedreaptă pentru Ucraina (56% dintre aceștia sunt gata să accepte concesii, iar 38% sunt categoric împotrivă).

Sondajul a mai arătat că, dacă respondentul are opinii „mixte”, adică nu are încredere în președinte, dar crede în sprijinul din partea Occidentului sau invers, atunci, disponibilitatea de a face concesii este deja mai mică și mai mult de jumătate sunt categoric împotriva cedării teritoriilor.

De asemenea, cei care sunt cel mai puțin pregătiți să accepte concesii în fața Rusiei sunt întâlniți în rândul ucrainenilor care au încredere atât în președinte, cât și în Occident. Dintre aceștia, 69% sunt categoric împotriva concesiilor teritoriale, față de 24% care sunt dispuși să cedeze teritorii.

Sursa: Rador Radio România