Uniunea Europeană nu poate fi o creație diplomatică și birocratică. Să o redăm cetățenilor, a declarat Manfred Weber, candidat al PPE pentru șefia Comisiei Europene, într-un interviu acordat Gazeta Wyborcza, partener EurActiv Polonia.

Întrebat ce le propune europenilor, Manfred Weber, care și-a anunțat săptămâna trecută candidatura la conducerea Comisiei Europene, a declarat că, în prezent, principalul pas în dezvoltarea Uniunii trebuie să fie politica externă și de securitate: ”Când vine vorba de alte domenii, de exemplu în ceea ce privește politica comercială, Uniunea este deja un jucător puternic. Este un gigant economic, care, în același timp, este slabă ca forță politică la nivel global”.

Prin urmare, țările UE ar trebui să renunțe la votul în unanimitate în favoarea celui majoritar în materie de politica externă a UE, pentru a oferi putere politică ”acestui gigant economic”, a adăugat Weber, în interviul acordat cotidianului polonez Gazeta Wyborcza. Pentru campania electorală de anul viitor, conservatorul german se gândește și la abordarea unor teme mai concrete, precum resursele și banii alocați pentru lupta împotriva cancerului.

În ceea ce privește chestiunea refugiaților și a cotelor obligatorii, Manfred Weber a subliniat că trebuie luată o decizie până la finalul acestui an și se bazează pe capacitatea cancelarului austriac, Sebastian Kurz, de a ajunge la un compromis.

”În primul rând, trebuie să oferim tot sprijinul celor care protejează frontierele externe ale UE. În al doilea rând, Europa, care se bazează pe valori și creștinism, nu poate să nu ofere ajutor oamenilor aflați în nevoie. Mă gândesc la un program de reinstalare a refugiaților în UE, de axemplu din taberele ONU din afara Europei. În al treilea rând, Uniunea nu va avea un viitor de succes, dacă țările africane sunt în haos. Trebuie să ajutăm din punct de vedere umanitar, dar și să îmbunătățim relațiile comerciale care să ducă la investiții”,

 

a explicat europarlamentarul PPE.

Întrebat cum va vota în privința aplicării Art. 7 în cazul Ungariei, al cărei premier face parte din PPE, Weber a precizat că se va lua o decizie marți, adăugând că e ”foarte îngrijorat” de soarta Universității Central Europene și de legea privind ONG-urile. În privința Poloniei, el a spus că va merge pe linia Comisiei Europene.

Întrebat de abandonarea negocierilor privind aderarea Turciei la UE, Manfred Weber a declarat că subiectul nu are legătură cu religia, dând ca exemplu regiuni cu majoritate musulmană din Balcanii de Vest care au perspectiva unei aderări la spațiul comunitar.

”Totuși, în cazul Turciei, trebuie să avem curajul să ne întrebăm unde se termină Europa, care sunt granițele sale. Dacă pe străzile din Bruxelles am întreba oamenii obișnuiți dacă Sofia, Budapesta sau Belgrad sunt parte a Europei, ei ar răspunde «da, poate că sunt departe, dar da». Dacă întrebăm de regiuni (ale Turciei) de la granița cu Irakul, 90% ar spune «nu»… Cu Turcia trebuie să avem relații strânse, dar în afara UE”, a conchis Weber.