Guvernul britanic a declarat luni că examinează rolul pe care l-au jucat statele străine în amplificarea dezinformarii online, care a contribuit la alimentarea protestelor violente.

În același timp, Londra avertizează rețelele de socializare că trebuie să facă mai mult pentru a opri dezinformarea, relatează Reuters, preluată de Euractiv.com.

Violențele au izbucnit săptămâna trecută în urma uciderii a trei fete în Southport, un oraș de pe litoral, nordul Angliei, după ce mesajele false de pe rețelele de socializare l-au identificat în mod greșit pe presupusul criminal ca fiind un migrant islamist.

Protestele grupărilor anti-islam și anti-imigrație s-au extins apoi în alte orașe din Marea Britanie, fiind vizate moscheile și hotelurile care găzduiesc migranți. Au avut loc ciocniri violente cu poliția.

Jacob Davey, director de politici și cercetare la Institutul de Dialog Strategic (ISD), a declarat că valul de dezinformare online și rolul social media au fost esențiale.

„Nu cred că putem subestima ce rol central a jucat răspândirea acestor informații pentru evenimentele oribile din weekend”, a spus el pentru Reuters.

Ca răspuns, guvernul, care a acuzat ani de zile țări precum Rusia că încearcă să semene discordie, a spus că va cerceta pentru a afla cât de mult au fost implicate state străine în promovarea mesajelor false.

„Am fost martori la activitatea unor boți, multe dintre mesaje ar fi putut fi amplificate sau ar fi putut fi implicați actori statali, amplificând o parte din dezinformare”, a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al premierului Keir Starmer.

„Este în mod clar ceva care este analizat”.

Elon Musk, patronul platformei X, a intervenit și el.

Răspunzând în legătură cu o postare pe X în care era dată vina pe migrația în masă și pe deschiderea granițelor pentru tulburările din Marea Britanie, el a scris: „Războiul civil este inevitabil”.

Davey a spus că dezinformarea a fost răspândită nu doar de cei care încearcă să provoace probleme, ci și de platformele de social media, din cauza algoritmilor, care sunt configurați pentru a amplifica online o narațiune.

Dezinformarea a fost împinsă și de activiști anti-imigranți de profil înalt. Stephen Yaxley-Lennon, cunoscut sub pseudonimul Tommy Robinson și lider al defunctei English Defence League, o organizație anti-Islam, a fost acuzat de mass-media pentru răspândirea dezinformării pe X.

El fusese interzis de pe platformă în 2018, din cauza producerii de conținut instigator la ură, potrivit rapoartelor din presa la acea vreme, dar i-au fost permise din nou postările după ce X a fost cumpărat de Musk.

Platformă pentru ură

Anul trecut, Marea Britanie a introdus o nouă lege privind siguranța online pentru a aborda probleme precum abuzul sexual asupra copiilor și promovarea sinuciderii, dar profesorul Matthew Feldman, specialist în extremismul de dreapta la Universitatea din York, spune că Online Safety Act s-ar putea să nu ajute în această situație.

Nu pare să acopere „incitarea online la criminalitate sau dezordine” în viața reală, a spus el.

Feldman a spus că grupările de extremă-dreapta sunt mai puțin organizate decât erau în urmă cu mai bine de un deceniu, când formațiuni precum Partidul Național Britanic se puteau lăuda cu mii de membri. Acum nicio organizație nu are mai mult de câteva sute.

Cu toate acestea, sunt foarte vizibile. Tehnologia modernă este exploatată de extremiști și influenți pentru a capta atenția, a spus el.

Nici problemele nu au apărut de nicăieri, a spus Davey de la ISD: au existat tulburări în afara centrelor de migranți, dezordine la evenimentele de anul trecut de Remembrance Day și mii de oameni în centrul Londrei în urmă cu câteva săptămâni pentru a-l sprijini pe Yaxley-Lennon.

„Cred că aceasta este într-adevăr un proces mult mai îndelungat în care am văzut grupuri extremiste devenind mai încrezătoare”, a spus el.