Marea Britanie și Finlanda au semnat un acord de parteneriat strategic pentru a-și consolida legăturile și pentru a face față "amenințării unei agresiuni ruse" în Europa, a anunțat Ministerul britanic de Externe.

Acest acord, care prevede o cooperare sporită pentru a combate dezinformarea rusă, atacurile cibernetice și pentru participarea la reconstrucția Ucrainei, a fost ratificat de șeful diplomației britanice, David Cameron, și de omologul său finlandez, Elina Valtonen, la Londra, relatează La Libre Belgique.

Cele două țări declară cu această ocazie că Rusia, care are o graniță de 1.300 de kilometri cu Finlanda, constituie "cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa păcii și stabilității europene", potrivit unui comunicat al Foreign Office.

Ambiția lor este "de a coopera în confruntarea cu provocările cu care se confruntă securitatea globală și de a sprijini Ucraina până la câștigarea războiului", se indică în comunicat.

În ultimele luni, Londra și Helsinki au semnat, ambele, "acorduri de securitate" cu Ucraina, promițând că vor continua să ofere Kievului sprijin militar și financiar pe termen lung.

"În momentul în care ne unim pentru a sprijini Ucraina, inclusiv prin furnizarea de ajutor militar și instruire, vrem să fim clari că amenințarea agresiunii ruse, după războiul declanșat de Rusia, nu va fi tolerată", a declarat David Cameron, citat în comunicatul de presă.

"Potrivit acestui parteneriat strategic, bazat pe valorile noastre comune, Regatul Unit și Finlanda își vor intensifica cooperarea pentru a consolida securitatea europeană și a profita de noi oportunități", colaborând în domenii precum știința, tehnologia, energia sau lupta împotriva imigrației ilegale, a continuat Cameron.

De la invazia rusă din Ucraina, în februarie 2022, relațiile dintre Finlanda și Rusia s-au deteriorat semnificativ. Abandonând zeci de ani de nealiniere militară, această țară nordică a aderat la NATO în aprilie 2023, provocând furia Moscovei.


SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA