Marea Britanie și Franța plănuiesc să trimită până la 30.000 de soldați europeni în Ucraina

Potrivit unui oficial, misiunea europeană se va baza în principal pe „monitorizare tehnică”, cu avioane de supraveghere, drone și sateliți însărcinați să ofere o „imagine completă” a ceea ce se întâmplă în Ucraina, notează „La Vanguardia” (Spania).
Săptămâna viitoare premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron vor călători la Washington pentru a se întâlni cu Donald Trump. Președintele SUA se va întâlni mai întâi cu Macron, luni, și cu Starmer, joi, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt. La această întâlnire, ei vor prezenta un plan de creare a unei „forțe de securitate” europene pentru a preveni atacurile rusești asupra teritoriului ucrainean, dacă se va ajunge la un acord de pace.
Potrivit unui raport al ziarului britanic „The Daily Telegraph” de miercuri, propunerea ar implica mai puțin de 30.000 de soldați și s-ar concentra asupra apărării aeriene și maritime a Ucrainei. Desfășurarea trupelor terestre ar fi minimă și ar servi la controlul orașelor, porturilor și a altor infrastructuri critice, cum ar fi centralele nucleare. În orice caz, s-ar evita apropierile de linia frontului.
Potrivit unui oficial familiarizat cu planul, misiunea europeană se va baza în principal pe „monitorizare tehnică”, cu avioane de supraveghere, drone și sateliți însărcinați să ofere o „imagine completă” a ceea ce se întâmplă în Ucraina. De asemenea, navele ar urma să fie trimise în Marea Neagră pentru a preveni amenințările rusești la adresa rutelor comerciale de transport maritim. Planul cere de asemenea ca Statele Unite să desfășoare avioane de luptă și rachete în Europa de Est pentru a răspunde cu forță dacă Rusia ignoră încetarea focului. Se așteaptă ca Trump să fie de acord cu această cerință, deoarece l-ar împiedica să trimită trupe americane în Ucraina.
Desfășurarea trupelor la sol ar fi minimă, deoarece planul se concentrează pe apărarea aeriană și maritimă.
Starmer și Macron au discutat despre acest plan la un summit de urgență la Paris, luni, la care au participat liderii Germaniei, Poloniei, Spaniei, Italiei, Țărilor de Jos și Danemarcei, precum și secretarul general al NATO și președinții Consiliului European și al Comisiei Europene.
Întâlnirea, convocată de Macron ca răspuns la decizia lui Trump de a-și înlătura partenerii europeni din negocierile cu Rusia, a evidențiat diviziunile existente cu privire la o intervenție militară în Ucraina pentru a asigura pacea. Cu toate acestea, Starmer și Macron par hotărâți să încheie un compromis care ar implica mobilizarea trupelor.
De fapt, ultimele mișcări ale Statelor Unite sugerează că desfășurarea soldaților europeni este inevitabilă. Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat săptămâna trecută că prezența militară a SUA în Europa „nu va fi pentru totdeauna” și că responsabilitatea pentru orice operațiune de menținere a păcii din Ucraina ar trebui să le revină țărilor europene. Aceste cuvinte sunt ecoul unei idei asupra căreia Trump a insistat de când s-a întors la Casa Albă: Europa trebuie să preia controlul asupra propriei securități. Posibilitatea ca Statele Unite să se retragă din Ucraina odată ce vor ajunge la un acord cu Rusia este așadar foarte reală.
Potrivit „The Economist”, Washingtonul presupune că menținerea păcii în Ucraina va fi efectuată de trupe europene, deși dorește să implice și alte țări, precum China și Brazilia, care și-ar putea desfășura forțele în jurul unei ipotetice linii de încetare a focului. Administrația americană consideră că astfel de întăriri sunt esențiale pentru a descuraja Rusia de la alte atacuri.
Kremlinul și-a exprimat deja opoziția față de orice plan de trimitere a trupelor europene în Ucraina. „Acesta este un motiv de îngrijorare, deoarece vorbim despre posibila și eventuala desfășurare a contingentelor militare din țările NATO”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului rus, Dmitri Peskov. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat marți că desfășurarea de trupe europene ar fi „inacceptabilă” și ar constitui „o amenințare directă” la adresa intereselor Rusiei în timpul summitului dintre SUA și Rusia în Arabia Saudită.
Pentru Ucraina, planul franco-britanic se poate dovedi de asemenea nesatisfăcător. În luna ianuarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa va avea nevoie de cel puțin 200.000 de soldați europeni pentru a asigura un acord de pace stabil cu Rusia. Departe de cifra luată în considerare în prezent de Londra și Paris.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii