Comisia Europeană spune că va răspunde cu toate măsurile de retorsiune pe care le are la dispoziție dacă guvernul Marii Britanii va schimba regulile care guvernează comerțul din Irlanda de Nord după Brexit.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a anunțat marți că intenționează să prezinte în săptămânile următoare un proiect legislativ pentru a opera modificări în Protocolul privind Irlanda de Nord, document anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

„Anunț intenția noastră de a introduce în săptămânile următoare legislație pentru a face schimbări în protocol”, a declarat Liz Truss în parlamentul de la Londra.

Ea a precizat că preferă o soluție negociată cu Uniunea Europeană și a promis că va continua discuțiile cu negociatorul-șef al UE în acest dosar, Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru relații interinstituționale, pe care l-a invitat la Londra cât mai curând posibil.

Potrivit reprezentantei Regatului Unit, soluția legislativă pe care ea o are în vedere nu înseamnă renunțarea la Protocolul nord-irlandez sau la obligațiile internaționale ale Londrei.

Șefa diplomației britanice a explicat că noua legislație va implica un regim de reglementare dual menit să asigure transportul mărfurilor către Irlanda de Nord.

„Legea va înlătura barierele normative pentru mărfurile fabricate la standardele Regatului Unit care sunt vândute în Irlanda de Nord. În noul regim de reglementare dual, companiile vor putea alege între îndeplinirea standardelor Regatului Unit sau ale UE”, a adăugat Liz Truss.

Pe de altă parte, ministrul de externe britanic a anunțat că Londra propune un mecanism alternativ de arbitraj care să înlocuiască rolul Curții de Justiție a UE (CJUE) în Irlanda de Nord.

La jumătatea săptămânii trecute, Regatul Unit a informat că nu se va abține de la adoptarea unor măsuri pentru a soluționa tensiunile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord, după ce în ajun Uniunea Europeană a făcut un apel la „creativitate și hotărâre” din partea Londrei pentru soluționarea diferendului referitor la Protocolul nord-irlandez.

Protocolul nord-irlandez stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda (țară membră a Uniunii Europene) care ar amenința Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Totuși, guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înțelegerea cu Bruxellesul, susținând că au apărut disfuncționalități în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord și amenințând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.