VIDEOMarian-Jean Marinescu: "Învățământul dual nu că este necesar. Este crucial" - concluziile dezbaterii
Academicianul Alexandru Ionescu a spus că și dumnealui, când era la vârsta adolescenței, a lucrat într-o fabrică. Dana Deac a prezentat parabola oului care, din afară, se sparge. Dacă este însă spart din interior, acesta dă viață.
VIDEO - concluziile dezbaterii. Ce cred tinerii: ei cred că au nevoie de puțin sprijin la început
- a spus academicianul Alexandru Ionescu, al cărui nume îl poartă, în semn de respect, Colegiul Ecologic din Pitești-Bradu, care funcționează în sistem dual."A merge la vot nu este un drept sau numai un drept. Este o obligație. Este o obligațiile deopotrivă morală, cetățenească; este o obligație de locuitor al Europei."
A patra dezbatere „eduVOTE în satul tău” a fost găzduită de acest colegiu, pe 7 mai, cu puțn timp înainte de Ziua Europei. Seria de cinci dezbateri „eduVOTE în satul tău” își propune să conecteze cetățenii, în special pe cei tineri, la dezbaterea europeană, să le ofere un spațiu de informare și dezbatere.
În cadrul dezbaterii de la Bradu, tema centrală a fost învățământul dual, având în vedere nevoia tot mai mare de "meseriași" pe piața forței de muncă și necesitățile industriei de automobile din zona Pitești-Mioveni.
Dana Deac explică miracolul vieții și al inițiativei, a nu sta să aștepți din afară
Dacă acționezi din afară asupra unui ou, îl spargi. Dacă oul este spart din interior, apare viața. Acțiunea trebuie să pornească de la fiecare.
Dana Deac explică miracolul vieții și al inițativei
Dacă acționezi din afară asupra unui ou, îl spargi. Dacă oul este spart din interior, apare viața. Acțiunea trebuie să pornească de la fiecare.
Academicianul Alexandru Ionescu
Copii și tineri, interesați să afle mai mult despre Parlamentul European
Dana Deac explică miracolul vieții și al inițativei proprii
Dacă acționezi din afară asupra unui ou, îl spargi. Dacă oul este spart din interior, apare viața. Acțiunea trebuie să pornească de la fiecare.
Participanții au scris pe cartoline pentru ce votează
Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a vorbit despre importanța învățământului dual
Dl Marinescu a spus că a dorit să impulsioneze astfel de inițiative în regiunea Craiovei, încă de acum mulți ani.
Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a povestit despre demersurile pe care le-a început, încă de acum mai mulți ani, pentru a da o șansă acestui tip de învățământ în România. Domnia sa a indicat statele din Uniunea Europeană nu doar ca modele de bună practică, dar s-a referit și la ajutorul direct pe care instituțiile europene îl pot acorda pentru susținerea acestui domeniu în România.
"Dacă luăm sistemul din Bavaria, învățământ dual înseamnă: fiecare tânăr are în spate o firmă și intră în acest program. La început, firma plătește mai puțin și statul mai mult și la sfârșitul celor trei, patru ani, statul plătește mai puțin și firma, mai mult. Când iese din acest program [tânărul] are deja un loc de muncă și bineînțeles poate să continue și pentru universitate. Învățământul dual nu că este necesar. Este crucial." - a spus europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, într-un interviu pentru EURACTIV.ro.
Directorul Colegiului Ecologic din Pitești, Cristiana Sima, consideră că învățământul dual oferă tinerilor oportunitatea, provocarea de a deveni independenți, printr-o meserie. Colegiul pe care l-a fondat funcționează în acest sistem. În prezent, intenționează să dezvolte mai multe servicii pentru elevii liceului, printr-un campus, o cantină, ateliere utilate modern. "Accesând fonduri europene putem în momentul acesta să creăm acest campus privat în care să aibă acces tinerii și copiii care au absolvit clasa a opta, pentru alegerea unei meserii."
Întrebat care sunt așteptările din perspectiva Parlamentului European, Cornel-Bertea Hanganu, președintele organizației non-guvernamentale "Școala fără șomeri", a spus că este necesar sprijin pentru schimbarea mentalității părinților, pentru a-și îndruma copiii către sistemul profesional.
În ceea ce privește cât sunt de informați tinerii din mediul rural despre Uniunea Europeană, despre insituțiile acesteia și despre apropiatele alegeri europarlamentare, invitatul din Parlamentul European la dezbaterea eduVOTE din Bradu, Marian-Jean Marinescu, a adăugat:
"Tinerii din mediul rural eu cred că sunt, pot fi la fel de informați ca orice tânăr. Acum, poate să fie o diferență în ceea ce privește calitatea învățământului, a sistemului, a școlii din aceste medii și asta depinde de la zonă la zonă. Astăzi se poate dezvolta sistem de învățământ la același nivel oriunde, fără niciun fel de problemă, dacă vrei, bineînțeles, și dacă aplici metode moderne."
Background
Dezbaterile pe care EURACTIV România le organizează în cadrul proiectului eduVOTE in your village - schools as a bridge to debate about 2019 EU elections in rural communities se desfășoară în cinci localități din mediul rural și au ca obiectiv creșterea conștientizării procesului de votare în exercițiul democratic european, diseminarea mesajelor care subliniază legătura dintre Parlamentul European și dezvoltarea rurală, dialogul civic și participarea tinerilor la dezvoltarea comunităților locale. Un film video realizat de Visual Expert, pe baza unui concept și script de MixMediaCommunication.
Interviul a fost realizat după dezbaterea eduVOTE desfășurată la Bradu, în centrul de cercetare al Colegiului Ecologic "Alexandru Ionescu", 7 mai 2019. Inițiativa se derulează cu sprijinul Parlamentului European și cu implicarea comunităților locale. Participarea la vot este un drept și o datorie pentru fiecare cetățean european.
Comentarii