O prezentare secretă pentru ofițeri dezvăluie planuri de a lovi copleșitor în fazele timpurii ale unui posibil război cu NATO, scrie The Financial Times.

Rusia și-a antrenat marina să lovească ținte departe în Europa cu rachete capabile să poarte focos nuclear într-un posibil război cu NATO, conform unor documente secrete consultate de The Financial Times.

Hărți cu ținte atât de îndepărtate precum coasta vestică a Franței sau Barrow-in-Furness în Regatul Unit sunt incluse într-o prezentare pentru ofițeri de dinaintea invaziei depline din Ucraina.

FT a mai scris deja despre același set de 29 de documente militare secrete rusești, anume că Moscova a exersat utilizarea de arme nucleare tactice în fazele timpurii ale unui posibil război cu o putere mondială.

Ultimele dezvăluiri arată că Rusia și-a imaginat un conflict cu Vestul întins mult dincolo de frontiera ei cu NATO, plănuind să execute o serie copleșitoare de lovituri pe tot cuprinsul Europei de Vest.

FT a obținut documentele de la surse occidentale.

Documentele, întocmite în perioada 2008-2014, includ o listă de ținte de lovit cu rachete care pot avea focos fie convențional, fie nuclear. Ofițeri ruși au evidențiat avantajul loviturilor nucleare timpurii.

Din prezentare se deduce că Rusia și-a menținut capacitatea de a transporta arme nucleare pe vase de suprafață, despre care experții afirmă că ar comporta riscuri suplimentare considerabile, deopotrivă de escaladare și accident.

Un document afirmă că „manevrabilitatea ridicată” a marinei îi permite să efectueze „lovituri bruște și preventive” și „lovituri masive cu rachete [...] din direcții diverse”. Se adaugă că armele nucleare sunt menite „de regulă” să fie folosite „în combinație cu alte mijloace de distrugere”.

Analiștii care au examinat documentele afirmă că acestea corespund cu evaluările făcute de NATO referitor la riscul loviturilor cu rachete cu rază lungă ale marinei ruse și la viteza cu care Rusia ar apela probabil la arme nucleare.

Hărțile, realizate pentru prezentare, nu pentru uz operațional, ilustrează o mostră de 32 de ținte NATO din Europa pentru marina rusă.

Însă William Alberque, un fost funcționar NATO, acum la Stimson Center, a declarat că mostra e doar o mică parte din „sutele, dacă nu miile, de ținte din toată Europa cartografiate [...] incluzând ținte militare și de infrastructură vitală”.

Capacitatea Rusiei de a lovi oriunde în Europa înseamnă că țintele de pe tot continentul ar fi în pericol imediat ce s-ar declanșa un război cu NATO în țările de pe flanc, precum cele baltice și Polonia, au afirmat analiști și foști funcționari.

„Conceptul lor de război e războiul total”, a declarat Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, care studiază controlul armamentului.

„Ei privesc aceste lucruri [focoasele nucleare tactice - n.a.] ca pe niște arme capabile să câștige războaie”, a precizat el. „Vor vrea să le folosească și vor vrea s-o facă destul de rapid.

”Armele nucleare tactice, cu lansare de la sol, de pe mare și din aer, au o rază mai scurtă și o forță distructivă redusă în raport cu cele „strategice”, concepute pentru a lovi SUA. Totuși, armele tactice actuale pot elibera considerabil mai multă energie decât bombele de la Nagasaki și Hiroshima din 1945.

Președintele rus Vladimir Putin i-a amenințat repetat pe aliații europeni ai Ucrainei, încercând să oprească sprijinul militar pentru Kiev. „Trebuie să-și aducă aminte că sunt țări mici, dens populate”, declara el în mai.

Prezentarea menționează și loviturile așa-zis demonstrative - detonarea unei arme nucleare într-o zonă izolată „într-o perioadă de risc iminent de agresiune”, adică înainte de conflictul propriu-zis, pentru a-i speria pe occidentali. Însă acest tip de lovitură nu a fost prevăzut niciodată în doctrina militară a Rusiei.

Avantajele ei ar fi că demonstrează „disponibilitatea și pregătirea de a utiliza arme nucleare non-strategice de precizie”, cât și „intenția de a folosi arme nucleare”.

Alberque, fost director al „Arms Control, Disarmament and WMD Non-Proliferation Centre” din cadrul NATO, a declarat: „ei vor ca frica de utilizarea armei nucleare de către Rusia să fie cheia magică care descuie supunerea Occidentului”.

Conform prezentării, prioritatea principală a Rusiei într-un război cu NATO ar fi să „slăbească potențialul militar și economic al inamicului”. Analiștii interpretează acest lucru drept lovituri asupra siturilor civile și infrastructurii vitale, exact cum a procedat și în Ucraina.

Fabian Hoffmann, un doctorand la Universitatea din Oslo care studiază politicile nucleare, afirmă că combinarea loviturilor convenționale cu cele nucleare prevăzută de documente constituie „un singur pachet menit în esență a-i semnala adversarului că lucrurile devin serioase. Și ar fi înțelept din partea lui să înceapă să negocieze cu noi”.

Conform calculelor NATO, membrii ei dețin mai puțin de 5% din apărarea antiaeriană necesară pentru a proteja flancul estic al alianței de un atac al Rusiei în toată puterea cuvântului.Putin afirma în iunie că Europa ar fi „mai mult sau mai puțin lipsită de apărare” în fața rachetelor Rusiei.

Dara Massicot de la Carnegie Endowment for International Peace a declarat că unii strategi ruși consideră armele nucleare o piesă esențială în faza timpurie a unui conflict cu NATO, dat fiind că resursele convenționale ale armatei lor sunt inferioare. „Pur și simplu nu au suficiente rachete”, a declarat ea.

Documentele mai arată că Rusia și-a menținut capacitatea de a transporta arme nucleare tactice pe vase de suprafață, în ciuda unui acord din 1991 dintre URSS și SUA privind eliminarea ei.

Printre capacitățile nucleare tactice ale Rusiei sunt menționate „rachete anti-submarin cu focos nuclear amplasate pe vase de suprafață și submarine” și „rachete ghidate anti-aeronavă amplasate pe nave și uscat, cu focos nuclear, pentru neutralizarea formațiunilor antiaeriene inamice” [sic!].

Admiterea acestui lucru e șocantă, dat fiind că e inerent periculos să transporți arme nucleare pe mare chiar și în vreme de pace, a declarat Alberque.

Spre deosebire de submarinele cu rachete balistice strategice concepute pentru a le lansa din adâncimea oceanelor, un vas de suprafață cu arme nucleare la bord s-ar afla într-un pericol mult mai mare în caz de furtună sau lovitură inamică.Exercițiile recente cu arme nucleare tactice dispuse de Putin arată că documentele citate sunt încă în conformitate cu doctrina militară rusă.

Rușii au exersat în iunie încărcarea de rachete de croazieră sovietice P-270 pe o corvetă /.../ la Kaliningrad, unde, afirmă NATO, Rusia menține un arsenal nedeclarat de focoase nucleare tactice, noteaz[ Max Seddon și Chris Cook.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA