Președinta Comisiei Europene Von der Leyen a anunțat că a primit demisia Mariyei Gabriel și aceasta nu mai este comisar european. Gabriel va încerca să aducă Bulgariei un guvern, după cinci alegeri în doi ani.

Asta înseamnă că Bulgaria nu mai are un reprezentant desemnat de țară în Colegiul Comisarilor, iar Von der Leyen poate lăsa Bulgaria fără un comisar european până la sfârșitul mandatului Comisiei, în toamna viitoare, scrie Dnevnik.

În calitate de președinte, ea stabilește structura organului de conducere al UE și poate lăsa portofoliile lui Gabriel până la 1 noiembrie 2024 celor doi comisari europeni cărora le-a transferat deja săptămâna trecută:

"De acum înainte, vicepreședinta executivă Margrethe Vestager și vicepreședintele Margaritis Schinas își vor asuma responsabilitatea pentru portofoliul comisarului Mariya Gabriel. Vicepreședinta executivă Vestager va fi responsabilă pentru inovare și cercetarea științifică, iar vicepreședintele Schinas va fi responsabil pentru educație, cultură și tineret". 

Anunțul de la Bruxelles aproape a coincis cu știrea de la Partidul Socialist Bulgar că formațiunea nu susține un cabinet cu mandatul GERB-UFD și a eșuat și varianta ca Boiko Borisov să căute o soluție fără a doua forță politică în Parlament "Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată".

Decizia Ursulei von der Leyen vine în urma înmânării către Mariya Gabriel a primului mandat de formare a unui guvern stabil în Bulgaria. Potrivit declarației sale, nominalizata pentru funcția de prim-ministru și-a dat demisia înainte de întâlnirea cu președintele Rumen Radev.

"Comisara Mariya Gabriel m-a informat că ea se va prezenta în fața președintelui Republicii Bulgaria pentru a primi un mandat instituțional pentru formarea unui guvern. Prin urmare, ea și-a dat demisia din calitatea de membru al Colegiului Membrilor Comisiei. Am acceptat demisia sa", scrie în comunicat.

Von der Leyen i-a mulțumit pentru munca depusă și a adăugat că este "convinsă că experiența ei europeană în acest colegiu și în precedentul colegiu de membri ai Comisiei va fi utilă pentru Bulgaria".

Textul nu precizează că va începe o nouă procedură pentru ca Bulgaria să numească un nou comisar european.  

Care este mecanismul de la Bruxelles

Plecarea oricărui comisar european pune în mișcare un carusel complicat pentru înlocuire, dacă se ajunge la așa ceva. Se iau în calcul factori precum apartenența la partidul de guvernământ care l-a dat, sexul acestuia, greutatea Bulgariei în Comisia Europeană (și personal în fața președintei Ursula von der Leyen) și în Parlamentul European, calificările, competențe lingvistice și chiar cât a mai rămas până la sfârșitul mandatului Comisiei.

Sofia va trebui să propună un nou candidat, care să fie convenit cu Von der Leyen, iar ea trebuie să-l propună Parlamentului European.

În cadrul unei audieri publice în comisia de resort, deputații europeni verifică competențele.

Evaluarea cu "da" sau "nu" vine după o discuție cu ușile închise despre impresiile candidatului și evaluarea gradului de pregătire. 

În numele păstrării echilibrului, nominalizarea Sofiei ar trebui să fie o femeie care se bucură de sprijinul Partidului Popular European. Dar nu este obligatoriu ca succesoarea Mariyei Gabriel să continue cu același portofoliu. Von der Leyen poate decide să-l transfere altui comisar UE (sau altora), așa cum a făcut deja, apoi să ofere un portofoliu complet nou. 

Chiar și în improbabila ipoteză că numirea unui nou comisar european bulgar se numără printre primele priorități ale unui eventual Guvern Gabriel, calendarul anual al Parlamentului European arată că aprobarea acestuia este puțin probabilă înainte de luna septembrie sau sfârșitul lunii septembrie, sau începutul lunii octombrie.

Motivul este că 10-13 iulie este ultima sesiune plenară a eurodeputaților înainte de vacanța de vară, care durează până pe 11 septembrie. Această Comisie Europeană și-a preluat mandatul mai târziu decât de obicei - la 1 decembrie 2019, iar mandatul său expiră la sfârșitul lunii octombrie 2024. Astfel că va fi căutat (eventual) un comisar european bulgar pentru un an, notează Petăr Karaboev.

Sursa: RADOR