Mariya Gabriel, comisar european pentru economia și societatea digitale, a renunțat la locul câștigat în Parlamentul European la alegerile din mai, pentru a rămâne în Executivul UE.

Locul Mariyei Gabriel va fi luat de Liliana Pavlova, a șaptea pe lista GERB, partidul de guvernământ din Bulgaria. GERB, partid membru al familiei popularilor (PPE), a obținut șase mandate în alegerile europarlamentare din 26 mai.

Gabriel este unul dintre cei cinci comisari care au câștigat mandate de europarlamentar în alegerile din urmă cu o săptămână, pe această listă numărându-se și Corina Crețu, reprezentanta României în Comisia Europeană, pe poziția de comisar pentru politici regionale.

Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a atras chiar atenția că numirea unor noi comisari pentru a-i înlocui pe cei care își vor lua fotoliile de europarlamentari i-ar costa pe contribuabilii europeni câteva milioane de euro.

În același timp, Mariya Gabriel este una dintre persoanele favorite în a fi desemnată comisar din partea Bulgariei și în viitoarea Comisie, care va fi, cel mai probabil, instalată din 1 noiembrie.