NATO conduce procesul de succesiune a secretarului general Jens Stoltenberg, care este în funcție de zece ani, cu atenția concentrată asupra premierului olandez, Mark Rutte

Rutte este acum singurul candidat oficial în cursa pentru o funcție și deține sprijin majoritar pentru a-i succeda fostului prim-ministru norvegian, conform La Razon.

După trei prelungiri ale mandatului său, ultimele două forțate de lipsa de candidați și presiunea rusă cu războiul din Ucraina, Stoltenberg își trăiește ultimele luni în fruntea NATO și și se așteaptă ca la summitul liderilor aliați de la Washington din luna iulie să predea ștafeta.

Totuși, ideea partenerilor NATO este să obțină consensul necesar pentru această decizie în primăvară, adică cu câteva luni înainte de summitul în care organizația își va aniversa 75 de ani de existență, explică surse aliate. În acest fel, se urmărește închiderea dezbaterii înainte de summit și, astfel, să se evite ca funcția de secretar general aliat să fie o monedă de schimb în negocierile înalților oficiali europeni după alegerile europene din iunie.

Rutte, care a fost mereu în pronosticuri și la sfârșitul anului trecut a candidat public pentru această funcție, este în prezent singurul candidat aflat în cursă și are un număr "semnificativ" de susțineri confirmate, subliniază mai multe surse aliate. Prim-ministrul olandez ar avea deja sprijinul Statelor Unite, al Marii Britanii și al principalilor aliați europeni, deși NATO lucrează prin consens și mai sunt câțiva parteneri care nu i-au dat "da" liderului olandez, Ungaria și Turcia aflându-se printre acestea.

În cadrul organizației militare, se apreciază un profil puternic în descurajare și apărare, care susține Ucraina și este realist cu Rusia. În timp ce contribuția la Apărare, unul dintre marii cai de bătaie, este de asemenea luată în considerare. Țările de Jos au cheltuit 1,65% din PIB pe cheltuieli militare în 2022 , sub pragul de 2%, dar acest lucru este compensat prin faptul că este o națiune cu o importantă tradiție atlantistă și care a condus deja NATO de trei ori.

De fapt, cel mai longeviv secretar general aliat este politicianul olandez Joseph Luns, care a condus NATO de-a lungul anilor 1970 și până la mijlocul anilor 1980. Dirk Stikker, între 1961 și 1963, și mai recent, Jaap de Hoop Scheffer, din 2004 până în 2009, sunt ceilalți olandezi care au fost în fruntea alianței militare.

Țările baltice, care în ultimele luni au revendicat această poziție, în special actualul ministru de Externe și fostul prim-ministru leton, Krisjanis Karins, par acum să nu figureze pe lista scurtă. Aceste țări susțin că a venit momentul, la 20 de ani de la aderarea la NATO și UE, ca un politician dintr-o fostă țară sovietică să ocupe funcții de conducere, precum cea de secretar general al NATO.

În orice caz, alianța atlantică a început dezbaterea succesorală cu obiectivul ca următorul lider politic să fie, pentru prima dată în istoria sa, o femeie. Prim-miniștrii Danemarcei, Mette Frederiksen, sau Estoniei, Kaja Kallas, au apărut drept principalii favoriți în pronosticurile interne, în care a intrat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avut aprobarea Washingtonului, după cum confirmă sursele.

În fine, toate procesele anterioare de alegere a succesorului lui Stoltenberg au ajuns să eșueze din cauza lipsei de candidați puternici - doar fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a făcut pasul ferm în 2023 - sau a unui favorit care să aibă sprijinul unanim al aliaților.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA