Mecanismul de Reziliență și Redresare va susține cu 672,5 miliarde de euro redresarea economiilor europene după pandemia de coronavirus.

Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns vineri la un acord în privința principalului instrument destinat susținerii economiilor afectate de pandemia de COVID-19.

Mecanismul de Reziliență și Redresare, cea mai importantă parte a Next Generation EU, prevede distribuirea, în următorii trei ani, a 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi statelor membre.

Textul negociat de Parlament și Consiliu stabilește obiectivele și regulile de accesare a finanțărilor, inclusiv avansul pe care țările membre îl vor primi din fondurile europene nerambursabile aferente acestui program.

„Dacă, inițial, Consiliul a propus un avans de 10%, la solicitarea Parlamentului European, acest avans a crescut la 13%. Înseamnă că România și celelalte țări membre vor primi mai mulți bani încă de la început pentru a demara proiectele de investiții din planurile de redresare”, a explicat Siegfried Mureșan, unul dintre cei trei negociatori ai Parlamentului European. 

În total, România va primi 30,5 miliarde de euro din acest mecanism pentru a finanța Planul Național de Redresare și Reziliență. 

„De îndată ce Planul Național de Redresare și Reziliență al României va fi aprobat oficial, prefinanțarea primită de țara noastră va fi 3,95 miliarde de euro, față de 3,04 miliarde cât era prevăzut inițial”, a adăugat Mureșan, eurodeputat din partea PNL.

România va trebui să finalizeze un Plan Național, ambițios și matur în adresarea reformelor necesare, care să înțeleagă și să pună în practică ce s-a negociat în Bruxelles, a punctat și Dragoș Pîslaru, eurodeputat USR PLUS, și el parte a echipei de negociatori a Parlamentului.

El arată că proiectele care vor fi finanțate din MRR trebuie să se încadreze în șase teme principale: Revoluția Digitală, Tranziția Verde, Antreprenoriat și Competitivitate, Administrație Rezilientă, Noua Generație (tineri și copii), Coeziune Socială.

Acordul dintre negociatorii celor două instituții urmează să fie ratificat în mod formal în Consiliul Uniunii Europene și votat de Parlamentul European pentru a deveni legislație europeană și pentru ca Mecanismul European de Reziliență și Redresare să intre în vigoare în mod oficial, la începutul anului viitor.