Meloni spune că UE ar trebui să facă mai puține lucruri și să le facă mai bine.

"Astăzi există șanse de a construi o majoritate diferită în Parlamentul European și pentru politici diferite. Dacă lucrurile nu vor sta așa, am demonstrat deja că Italia, cu bun simț, poate fi lider în multe politici", a declarat premiera Giorgia Meloni, la emisiunea "Giù la maschera", la Radio 1 Rai, relatează agenția de presă ANSA.

"Cred că Europa trebuie, înainte de toate, să-și schimbe prioritățile, provocarea este o Europă care să se ocupe de cu mult mai puține lucruri decât a făcut în ultimii ani, reglementând lucruri minime în viața cetățenilor. Trebuie să revenim la un principiu al subsidiarității, prin care Europa face mai puține lucruri și le face mai bine. Ar fi o schimbare de ritm, de care ar beneficia Europa, și asta își doresc conservatorii europeni", a declarat Meloni.

"Eu nu caut compromisuri, încerc să schimb ceva care nu funcționează și, dacă italienii îmi dau o mână de ajutor, cred că voi reuși. O oportunitate precum aceste alegeri europene nu a existat niciodată", a mai spus lidera FDI. "Italienii văd Europa ca pe ceva îndepărtat, dar fac un apel la vot: Europa se va ocupa de noi în următorii cinci ani".

"Noi, ca și conservatori, suntem singurii care pot da o schimbare de ritm", a continuat Meloni. "Era normal să construiesc o relație instituțională cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, anumite reconstrucții și simplificări italiene mă fac să zâmbesc... Mă interesează doar să aduc rezultatele acasă, în ciuda faptului că sunt în opoziție față de actuala Comisie Europeană".

"PD și Mișcarea de 5 Stele sunt pentru continuarea status quo-ului", a precizat Meloni. "Partidul Democrat cere dublarea numărului de senatori pe viață, Mișcarea de 5 Stele cere cancelarie în stil german, care este instituționalizarea mizeriilor. După mine, lucrurile trebuie să se schimbe".

În ceea ce privește Ucraina, "începem să lucrăm cu ucrainenii pentru a înțelege pașii de urmat", a spus premiera italiană, adăugând că "dacă Putin vrea pace, trebuie să se retragă". "Dacă am fi permis războiului imperialist rus să se miște mai repede, am fi avut războiul mai aproape de casă. Astăzi începem să vorbim despre negocieri, datorită celor care au îngreunat această încercare expansionistă rusă prin sprijinirea Ucrainei, care a rezistat cu curaj. Acum se lucrează la un prim proiect pentru Conferința de Pace din Elveția, pe marginea Summitului G7 din Italia. Este esențial ca această activitate să continue. Este nevoie să ne așezăm la masa negocierilor, dacă există un impas".

Apropo de televiziunea de stat, "dacă se vrea modificarea reformei RAI, pentru că legea făcută de Partidul Democrat nu este bună, pentru mine este bine. Dar nu cred că este o competență care revine Guvernului, spre deosebire de ce au făcut alții. Cred că este o competență care revine Parlamentului", a declarat Meloni.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA