Nu e o înfrângere ca atâtea care se întâmplă în politică, ci mult mai mult: este eșecul unei strategii urmate de mai bine de un an, prăbușirea rezultatului etalat de nenumărate ori în mitinguri și discursuri parlamentare, potrivit unita.it.

Pe scurt, provocarea europeană. Premierul nu a decis încă cum va vota joi, când Parlamentul European își va exprima opinia cu privire la candidatura Ursulei von der Leyen la un nou mandat de președinte al Comisiei. Ea știe că a nu o vota ar însemna să recunoască că întreaga politică care urmărea deplasarea axei Bruxelles-ului spre dreapta și atribuirea acesteia un rol cheie s-a prăbușit. În același timp știe și că a vota pentru ea fără niciun rezultat politic concret cu care să se laude ar fi probabil și mai rău. Momentan este orientată spre un vot contra, sub forma unei abțineri, care în practică nu ar schimba nimic, sau a unui vot împotrivă deschis, care ar plasa-o alături de grosul dreptei europene, dar într-o poziție subordonată comparativ cu liderii „trumpieni”: Orbàn, Le Pen, și prietenul/inamicul Salvini.

Marți, FdI a votat disciplinat în favoarea noului mandat de președinte al Parlamentului pentru Roberta Metsola, care ar trebui să rămână în funcție doar doi ani și jumătate și apoi să cedeze locul unui socialist.  Metsola a fost votată cu 562 "Da" din 699 de alegători, un adevărat record. A avut-o împotriva sa doar pe candidata Stângii, Irene Montero de la Podemos. Însă ar fi o greșeală să interpretăm votul de ieri ca un semnal pentru votul de mâine, când va fi rândul Ursulei. Sunt mese distincte, fără puncte de contact. Ieri, delegația conservatoare s-a întâlnit cu candidatul. „A fost o oră foarte intensă”, a comentat von der Leyen la final, fără să mai adauge mimic altceva. O reticență care ascunde un eșec substanțial.

Diferitele delegații ECR, cu singura excepție a celei mai mari, FdI, și-au hotărât poziția din timp. Cehii și flamanzii, 6 voturi în total, îl vor susține pe președintele în funcție. Toți ceilalți, începând cu Pis-ul polonez, hotărâseră deja să nu o voteze înainte de întâlnire. Doar partidul italian, care cu 24 de europarlamentari este cel mai mare dintre conservatori, a rămas indecis.

Pe frontul imigrației și securității, candidatul a oferit toate asigurările necesare. Linia privind tradiționalul cal troian al dreptei, zidul împotriva migranților, se potrivește aproape ad litteram cu cea a lui Meloni. Însă în ceea ce privește Green Deal, celălalt front esențial pentru dreapta din cadrul PPE, președintele nu a putut face niciun pas substanțial apreciat de Frații Tricolori. S-a limitat să evite să vorbească despre „Pactul verde”, formulă inventată de Comisia sa, și a asigurat că abordarea va fi una „pragmatică”. Dar sunt doar cuvinte. Popularii au convenit asupra sprijinului Verzilor și dacă Ursula s-ar dezechilibra făcând un pas înapoi, acel sprijin ar dispărea.

Popularii, care începuseră cu proiectul de extindere a majorității Ursula la dreapta, adică la FdI, și-au schimbat strategia în timpul cursei. În mică parte pentru că Verzii aduc dublul voturilor FdI, 50 împotriva 24. Dar mai ales pentru că acest lucru a fost cerut de socialiști și liberali, care în timpul acelei reuniuni în care i-au închis ușa premierului italian, au luat o hotărâre prealabilă. Weber și von der Leyen s-au adaptat, iar pentru liderul FdI, votul în favoarea celui care în ultimele luni a fost principalul său aliat a devenit foarte dificil. Probabil că va încerca să creeze o punte tratând direct cu Ursula, la telefon, însă șansele de reușită sunt limitate.

Datorită Verzilor, von der Leyen ar trebui să se bazeze pe o mare majoritate. Doar partidele Ursulei, Socialiștii Populari și Liberalii, aduc 399, plus cei 6 conservatori deja câștigați și cei 50 de Verzi. Însă nu există nicio certitudine și nici nu va exista până la sfârșitul scrutinului. În speranța de a aduna cât mai multe voturi, candidatul a promis câte ceva tuturor.

Un ceva care poate fi însă o sabie cu două tăișuri. Pentru socialiști, și în special pentru Partidul Democrat, votul pentru programul candidatului privind imigrația nu va fi ușor. Și pentru o mare parte a Popularilor va fi la fel de dureros să voteze pentru un program convenit cu Verzii. Oficial, o vor face cu toții. Însă votul este secret și de obicei procentul de lunetiști din Strasbourg este foarte mare.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA