"Trebuie găsite urgent soluții pentru controlul frontierelor UE''.

În timpul convorbirii telefonice ''cordiale'' dintre premiera italiană Giorgia Meloni și președintele francez, Emmanuel Macron, ''a fost reafirmată voința de a asigura sprijin deplin Ucrainei și urgența identificării unor soluții eficiente la nivel european pentru a susține competitivitatea companiilor europene și pentru a combate imigrația ilegală, prin controlul efectiv al frontierelor externe ale Uniunii Europene'', a anunțat într-un comunicat Palatul Chigi, adăugând că cei doi lideri ''au convenit să continue să discute aceste probleme comune'', scrie La Stampa.

În ceea ce privește imigrația, în ultimele luni au existat mai multe fricțiuni între Roma și Paris, guvernul italian fiind hotărât să mențină o linie dură în privința debarcărilor ilegale.

Francezii s-au înfuriat din cauza faptului că, printr-o notă oficială, Palatul Chigi a mulțumit Parisului pentru angajamentul de a avea grijă de refugiații de la ONG-ul Ocean Viking. Un angajament care nu fusese agreat la nivel diplomatic și pe care personalul premierului l-a dedus din surse ale Ministerului francez de Interne, citate de o agenție de presă.

Afacerea a devenit un adevărat caz diplomatic între cele două țări, iar purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat într-o transmisie tv  că ''Italia transferă responsabilitatea pe umerii vecinilor și prietenilor săi francezi''.

Sursa: RADOR