Negociat de-a lungul a două decenii și semnat în 2019, dar neratificat încă, acordul de liber schimb dintre Mercosur și Uniunea Europeană se află într-o nouă rundă de negocieri în vederea încheierii lui în lunile următoare, notează Folha Online.

Cuprinzând 32 de țări și 780 de milioane de oameni, acordul include economii care împreună produc echivalentul a 19 trilioane de dolari pe an. Pentru Mercosur (Mercosul - în portugheză), acesta ar fi primul tratat cuprinzător, cu potențialul de a îndrepta în sfârșit privirile blocului sud-american către comerțul mondial.

Cu acest potențial, este necesar un efort maxim pentru o concluzie echilibrată, care totuși depinde încă de aliniere în privința unor chestiuni controversate.

Principala provocare vine din partea europeană, cu cerințe însemnate în domeniul mediului.

Este de înțeles că, din punct de vedere politic, ratificarea a fost blocată în timpul administrației lui Jair Bolsonaro, defrișările și incendiile bătând recorduri.

Dar europenii merg mai departe atunci când își folosesc agenda de transformare ecologică pentru a impune restricții unilaterale privind accesul exporturilor agricole și zootehnice din Mercosul.

Tendința protecționistă față de sectorul său agricol și zootehnic este evidentă.În acest context, noile cerințe de mediu au fost prost primite de guvernul brazilian. Condițiile sunt cuprinse într-o scrisoare care ar fi atașată acordului, cu garanții mai ferme de reducere a emisiilor care depășesc angajamentele voluntare stabilite în acordul de la Paris din 2015.

Luiz Inácio Lula da Silva dorește, de asemenea, să negocieze regulile pentru achizițiile guvernamentale, cu justificarea că rolul statului în țările în curs de dezvoltare este acela de a-și direcționa cererea în beneficiul companiilor locale.

Iată principalele obstacole care trebuie depășite în cadrul negocierilor.

De partea europeană, trebuie să se înțeleagă faptul că agenda de mediu nu poate fi instrumentalizată pentru protecționism. Angajamentele trebuie să țină cont de obligațiile tratatelor internaționale, nu să înlocuiască legislația internă a țărilor semnatare.

Cât privește Brazilia, este necesar să se înțeleagă importanța strategică a acordului și să se depășească legăturile ideologice pentru versiunile învechite ale dezvoltării, contrare liberalizării comerțului. În contextul actual al reformulării lanțurilor de producție globale, o strategie de deschidere bine negociată va oferi oportunități țării, notează publicația braziliană într-un editorial.

Sursa: RADOR