#Consiliul EuropeanMerkel nu e prea optimistă în privința unui acord privind planul de relansare economică

Cancelarul german Angela Merkel nu s-a arătat prea optimistă în legătură cu ajungerea la un acord privind planul de redresare economică în cele două zile de summit. Și alți lideri i-au împărtășit pesimismul.
Angela Merkel se așteaptă la un rundă de negocieri ”foarte dificile” privind planul de redresare. Diferențele de abordare sunt încă ”foarte mari”, astfel că Merkel s-a ferit să spună dacă speră că se va ajunge la un acord la reuniunea de astăzi și mâine.
Alți lideri europeni, printre care președintele lituanian Gitanas Nauseda și premierul olandez Mark Rutte, și-au exprimat și ei reținerile. ”Nu sunt optimist, dar nu se știe niciodată”, a precizat Rutte pentru postul public de televiziune NOS. "Nu sunt optimist ... Cred că propunerea inițială (de buget) e interesantă”, a spus și Nauseda, potrivit Deutsche Welle.
”Sunt relativ optimist că, în final, pentru România sumele vor fi rezonabile, vor fi consistente, dar dacă m-ați întreba dacă vom finaliza discuțiile astăzi și mâine, cred că nimeni nu poate să răspundă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a precizat că liderii europeni au o obligație față de cetățenii lor și trebuie să ajungă la o înțelegerea privind planul de redresare post-pandemie.
Joi dimineață, la Bruxelles, președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Mark Rutte, în încercarea de a-l convinge să accepte planul.
Background
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus la 10 iulie un buget multianual de 1.074 miliarde de euro, mai mic decât propunerea avansată de Comisie (circa 1.100 miliarde de euro), a dar menținut instrumentul de relansare economică la 750 miliarde de euro, inclusiv alocarea propusă de Comisie - 500 miliarde de euro în granturi și restul în împrumuturi.
Pentru a obține sprijinul ”statelor frugale” - Olanda, Austria, Danemarca și Suedia, Michel a păstrat rabaturile acordate celor mai bogate state în ceea ce privește contribuțiile acestora la bugetul UE.
Comentarii