Cancelarul german a abordat mai multe subiecte în prima sa vizită la Bruxelles de la debutul pandemiei, dar prioritatea o reprezintă redresarea economică a UE după Sars-CoV-2, a declarat miercuri Angela Merkel în plenul Parlamentului European.

Angela Merkel a făcut apel la statele membre să fie unite pentru a transforma într-un succes planul de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, propus de Comisia Europeană.

În discursul susținut în plenul de la Bruxelles, cu ocazia preluării de către Germania a Președinției UE, Angela Merkel a cerut solidaritate și unitate între statele membre.

"Cred în Europa ... Nimeni nu poate trece singur prin această criză. Cu toții suntem vulnerabili", a declarat cancelarul german, adăugând că Europa va ieși din criză ”mai puternică ca niciodată dacă întărim coeziunea și solidaritatea".

Merkel a vorbit și despre pericolul naționalismului și a solicitat un plan mai ambițios pentru combaterea schimbărilor climatice. Aceasta ar fi o parte dintre prioritățile Germaniei în timpul președinției sale de șase luni a Consiliului Uniunii Europene, a spus ea, notează DW.

Cancelarul german a evocat și apărarea statului de drept, referindu-se inclusiv la premierul ungar Viktor Orban, ambii fiind în aceeași familie politică europeană.

Vizita lui Merkel în plenul PE are loc înainte de Consiliul European de săptămâna viitoare, dedicat planului de redresare. UE speră să se ajungă la un consens privind propunerea Comisiei, dar așa-numitul grup "frugal four" - Olanda, Suedia, Danemarca și Austria - rămân în continuare pe alte poziții, premierul olandez Mark Rutte declarând recent că nu înțelege graba de a ajunge la o înțelegere luna aceasta. 

Miercuri, premierul spaniol Pedro Sanchez l-a primit la Madrid pe omologul său italian, Giuseppe Conte, cei doi afirmându-și dorința comună de a-i convinge pe cei patru să adopte cât mai curând planul de relansare european.