Într-un discurs mult așteptat, în cel mai luxos dintre marile hoteluri din Berlin, Hotel de Rome, Friedrich Merz, liderul CDU, și-a anunțat liniile politicii sale externe dacă, sau mai bine zis când va deveni cancelar.

Un eveniment organizat de Körber Stiftung, la care au participat 200 de persoane, printre aceștia numeroși ambasadori și diplomați din capitală, șefi de think tank-uri și jurnaliști germani și străini.

Merz, care are o pasiune pentru politica externă, a conturat ideea unei Germanii pro-americane și în curs de reînarmare, ferm europeană, diferită nu doar de cea a lui Olaf Scholz, ci și de cea a Angelei Merkel și chiar de Germania lui Helmut Kohl, scrie Il Corriere della Sera.

 «Epochenbruch»: ruptura epocală

Dacă Olaf Scholz inventase expresia Zeitenwende (schimbarea anotimpului), Merz merge și mai departe și vorbește despre Epochenbruch, o ruptură epocală.

În opinia sa, „dezvoltarea liniară a democrației” s-a încheiat, și trebuie să recunoaștem că în procesul de „erodare a principiului ordinii internaționale” s-au format câmpul democratic și „axa autocrațiilor”, în topul cărora se află Rusia și China, cu o politică de sfere de influență, sau de putere imperială. Și nu numai. Merz consideră Beijingul atât de periculos încât „i-a avertizat pe reprezentanții economiei germane că investiția în China este o decizie foarte riscantă”.

În orice caz, în acest context, Europa nu trebuie să mai susțină toate „cauzele corecte”, ci să-și definească propriile priorități strategice.

Astfel, Merz a anunțat crearea unui birou pentru Securitatea Națională, care îl reflectă și în denumire pe cel al Casei Albe, condus în ultimii ani de Jack Sullivan (și în trecut de giganți precum Henry Kissinger). Din acest motiv vrea să schimbe arhitectura puterii interne „blocată în anii ’50” și să centralizeze politica externă și europeană în cancelarie, deci, la el.

De asemenea, a anunțat că se va concentra pe trei piloni strategici: „capacitatea de apărare și descurajare; capacitatea de a acționa și sfârșitul războiului rus de agresiune din Ucraina”. 

„O singură voce”

Merz promite deja imediat „o Germanie care vorbește în Europa cu o singură voce”, și anume cea a cancelariei, după cacofonia și vetourile de partid din anii Scholz. El asigură că „la fel ca în trecut, se va putea avea încredere în cuvântul germanilor” și își indică principalii aliați: Franța, „pentru a lucra cu Macron în ultimii doi ani” și a întări „suveranitatea europeană”, și Polonia, bastion al flancului estic și al strategiei anti-ruse.

În acest sens, a anunțat că în ziua învestirii sale va face o călătorie în cele două capitale. Și formulează o dorință nemaiauzită până acum din gura niciunui cancelar: „Vreau ca Germania să fie puternică”, cu „structuri puternice”.

Pentru că, dacă Merkel a avut grijă să nu ridice acuzații de naționalism german, ajungând chiar până în punctul de a respinge o conducere europeană deschisă, pentru Germania lui Helmut Kohl., un ton atât de asertiv era un tabu de neconceput.

Reînarmarea

Apărarea se află în centrul ideilor lui Merz. Astfel, vor crește cheltuielile destinate reînarmării, deoarece el dorește coordonarea armatelor și o dezvoltare comună a armelor („Europenii au 17 tipuri de panzer, SUA, unul”), în numele a „3S”: simplificare, standardizare, scalabilitate.

Axa cu Washingtonul

Merz definește relația SUA-Europa ca fiind cea mai „importantă alianță globală”, indiferent de cine se află la Casa Albă. Profund pro-american, șeful CDU a fost timp de 10 ani președinte al puternicei Transatlantische Brücke. Îi întinde mâna lui Trump, de fapt se prezintă ca principalul său interlocutor.

Dacă Europa va ști să-și apere interesele, teza, va fi un aliat valabil și un avantaj pentru SUA. Așa cum trebuie să fim pregătiți cu The Donald, argumentează el, pentru acorduri tranzacționale. Evitând în orice fel să ajungem în „spirala impozitelor”.

Un alt mic detaliu: Merz nu ar fi niciodată de acord cu arestarea lui Netanyahu. 

Controale la frontieră

Înainte de a intra în Hotel de Rome, vorbind despre atacul de la Aschaffenburg, Merz a anunțat că dacă va ajunge cancelar, „din ziua 1 voi introduce controale la frontieră” și „voi revizui dreptul de intrare, ședere și azil”. Dacă acestea sunt liniile lui de negociere, un guvern cu Verzii este foarte greu de imaginat.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA