Merz avertizează că Rusia "nu va fi mulțumită" de sacrificiile teritoriale ale Ucrainei

"Oricine crede că Rusia va fi mulțumită cu o victorie asupra Ucrainei sau cu anexarea unei părți din teritoriul ei se înșală", spune noul cancelar german.
"Otrăvirile, atacurile mortale din orașele europene, atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre, distrugerea cablurilor submarine, dezinformarea sistematică a populației noastre... Toate acestea sunt, în primul rând, opera conducerii statului rus și a complicilor săi", a avertizat Merz, potrivit El Periodico.
El s-a referit astfel la ceea ce, pentru populația germană, sunt exemple recente: uciderea, în 2019, în inima Berlinului, a unei persoane din opoziția cecenă, al cărei ucigaș a fost ulterior onorat de Vladimir Putin, sau otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, care a fost readus la viață într-o clinică din Berlin, dar a ajuns să moară într-o închisoare din Siberia. Avertismentele lui Merz au venit la câteva ore după ce a fost cunoscută arestarea a trei presupuși agenți ai Kremlinului care plănuiau sabotaje în Germania.
De asemenea, Merz a reamintit ultimatumul emis lui Putin weekendul trecut împreună cu conducătorii francez, Emmanuel Macron, britanic, Keir Starmer, și polonez, Donald Tusk, în timpul primei sale vizite la Kiev în calitate de cancelar. "Nu poate exista pace dictată de Moscova sau bazată pe fapte împlinite împotriva voinței Ucrainei", a adăugat el, în ceea ce părea a fi un avertisment împotriva posibilității ca Volodimir Zelenski să ajungă încolțit sau abandonat de aliații săi la întâlnirea ambiguă de la Istanbul.
Merz s-a referit la cele două conversații recente cu Donald Trump, mulțumindu-i pentru sprijinul acordat inițiativei de încetare a focului de 30 de zile ca o "fereastră" pentru un proces de pace. Și a insistat asupra necesității de a menține partenerii europeni și SUA implicați în acest proces. El s-a referit din nou la amenințarea rusă când a trecut la capitolul economic al discursului său, exprimându-și "îngrijorarea" față de "apropierea tot mai mare dintre Beijing și Moscova". Germania tânjește după noi parteneri comerciali, în special Mercosur, care se confruntă cu respingerea Franței.
A fost un discurs care ar fi putut fi rostit de predecesorul său, Olaf Scholz, căruia i-a mulțumit pentru angajamentul față de Ucraina de la începutul invaziei ruse din 2020. Recunoștința a mers chiar mai departe, dat fiind că social-democrații sunt acum partenerii săi de guvernare. A avut o oarecare apreciere pentru fostul ministru de Externe, care rămâne membru al Parlamentului în loc să opteze pentru o pensionare pașnică ca ceilalți foști președinți.
Câteva dintre frazele lui Merz păreau copiate din discursurile susținute de predecesorul său social-democrat. De la promisiunea că Germania nu va deveni "parte a conflictului" – pe care Scholz a folosit-o pentru a-și justifica refuzul de a-i livra Kievului rachete Taurus – până la intenția de a face din actuala armată germană slabă pilonul defensiv al UE, până la convingerea că Europa trebuie să își asume o mai mare responsabilitate în cadrul NATO.
Declarația sa de guvern cu privire la economie nu a fost foarte clarificatoare. Relansarea motorului economic al Germaniei este provocarea prioritară explicită pentru conservatorul Merz. Pentru a realiza acest lucru, planul propune eficientizarea birocrației în afaceri și în viața publică, promovarea digitalizării, modernizarea infrastructurii, reducerea taxelor, reducerea costurilor cu energia și – lucru pe care mulți germani îl consideră o glumă proastă – rezolvarea problemei întârzierii record a trenurilor și ajungerea la furnizarea unui serviciu eficient.
"Sunt în joc locurile de muncă în sectoare cheie precum industria auto, chimică și a mașinilor industriale", a subliniat el. Scopul este ca Germania să scape de recesiunea în care a fost blocată în ultimii doi ani. Răspunsul trebuie să vină din investiții și reforme, în timp ce în ce privește preocuparea publică majoră actuală, lipsa locuințelor, el vede o singură cale: "construiește, construiește și construiește", ca bază, în opinia sa, pentru reducerea presiunii asupra pieței imobiliare.
"Trebuie să redevenim motorul de creștere pe care lumea l-a admirat", a rezumat Merz. Cancelarul nu promite soluții rapide, ci mai degrabă soluții de-a lungul legislaturii care tocmai a început. Își stabilește planurile de reducere a impozitelor începând din 2028 și distribuite în cinci etape. Merz consideră că promisiunea partenerilor săi social-democrați de a crește salariul minim la 15 euro pe oră lucrată – de la actualul 12,85 – este doar un termen limită pentru 2026.
Discursul lui Merz despre migrație nu a fost foarte diferit de cel al lui Scholz. Liderul conservator, care în timpul campaniei sale a promis că va exersa retururi din prima sa zi la Cancelarie, și-a îmblânzit tonul a doua zi după învestirea sa, după o confruntare cu realitatea la Varșovia. Acum, Merz insistă că nu vor exista "decizii individuale", ci mai degrabă un consens cu partenerii săi europeni.
De asemenea, împărtășește cu Polonia obiectivul de a consolida frontierele externe ale UE.Germania va continua să fie o "țară de primire" pentru imigrație, a asigurat el. Populația născută în străinătate este "parte a societății noastre", dar imigrația "necontrolată:" trebuie redusă. Adică nimic din ce nu s-a auzit în Germania în ultimele decenii.
Chiar și anunțul lui Merz privind o "ofensivă de repatriere" în Siria și Afganistan amintea de planul prezentat de Scholz în urmă cu aproximativ un an, când a vorbit despre "deportări pe scară largă", inclusiv în aceste țări, pentru a reduce imigrația ilegală.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii