Merz promite să facă din Bundeswehr cea mai puternică armată din Europa

Cancelarul german confirmă că Germania "va continua să sprijine ferm Ucraina atacată" și îi mulțumește lui Trump pentru eforturile sale de a obține un armistițiu în război, scrie El Mundo.
Bundeswehr-ul urmează să devină "cea mai puternică armată din Europa". Aceasta a fost una dintre cele mai frapante promisiuni ale cancelarului Friedrich Merz din prima sa declarație guvernamentală, o apariție dominată de politica externă și de securitate. Merz, a cărui pregătire este în principal în economie, și-a început discursul cu o amplă referire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și la consecințele pe care le va avea sfârșitul acesteia pentru continentul european. "Rezultatul său va decide dacă legea și ordinea vor fi aplicate în Europa în viitor" sau "tirania, forța militară și legea pură a junglei", a spus Merz, care a subliniat responsabilitatea Germaniei în acest război: "Europa așteaptă ceva de la noi. Ne cere acest lucru".
"Nimic mai prejos de ordinea pașnică a întregului nostru continent este în joc în Ucraina", a subliniat Merz, promițând: "Germania va adopta inițiative pentru a revitaliza ideea europeană de libertate și pace, astfel încât Europa să se poată ridica la înălțimea ambițiilor și importanței sale în lume". Principalii săi aliați în această sarcină, singurii pe care i-a numit, au fost Franța și Polonia. "Noul Consiliu Național de Securitate din cadrul Ministerului de Externe ne va ajuta să acționăm foarte rapid în caz de criză", a declarat Merz, adăugând că "partenerul nostru estic va juca un rol la fel de central în politica noastră ucraineană și europeană ca și partenerul nostru occidental". Merz este dispus să aprofundeze o relație "specială" cu Marea Britanie, punând Franța și Polonia pe picior de egalitate.
Abordarea lui Merz cu privire la războiul de agresiune rusesc urmează trei principii. În primul rând, el a declarat că Germania va continua "să sprijine cu fermitate Ucraina atacată". El a clarificat însă că "nu suntem parte la război și nu vrem să devenim una". În al doilea rând, el a subliniat că ajutorul acordat Ucrainei rămâne un efort comun al europenilor, americanilor și al altor aliați. "Oricine crede că Rusia s-ar mulțumi cu o victorie asupra Ucrainei (...) se înșală", a spus el. În al treilea rând, guvernul german nu va accepta o "pace dictată pentru Ucraina". În acest context, Merz și-a exprimat recunoștința față de președintele SUA, Donald Trump, pentru sprijinul acordat inițiativei de încetare a focului necondiționat pe 30 de zile. A vorbit cu el de două ori de când a preluat funcția, acum o săptămână.
Cancelarul speră să călătorească în curând la Washington și l-a invitat pe Trump să facă același lucru în Germania, mai exact în orașul Bad Dürkheim din landul Renania-Palatinat. Strămoșii lui Trump provin din Kallstadt, la câțiva kilometri de Bad Dürkheim. De acolo au emigrat la New York în secolul al XIX-lea.
Merz a anunțat că în următorii patru ani coaliția pe care a format-o cu Partidul Social Democrat (SPD) va continua să își extindă capacitățile de apărare și pregătirea. "Vrem să ne putem apăra, ca să nu fie nevoie", a spus el.
În acest scop, Germania își va asuma responsabilități mai mari în cadrul NATO și al Uniunii Europene. Pe plan intern, consolidarea Bundeswehr-ului este prioritatea principală, iar aceasta va fi "realizată cu toate resursele financiare de care are nevoie pentru a deveni cea mai puternică armată convențională din Europa".
Argumentul său este că "puterea descurajează agresivitatea, în timp ce slăbiciunea invită agresivitatea". Germania și Europa trebuie să fie atât de puternice "încât să nu fie nevoie să ne folosim niciodată armele". În timpul acestei treceri în revistă a situației, ministrul Apărării, Boris Pistorius (SPD), și ministrul de Externe, Johann Wadephul (CDU), au schimbat priviri satisfăcute.
Potrivit cancelarului Merz, noul guvern german și-a stabilit obiectivul de a duce țara din nou înainte pe cont propriu, de a guverna pentru a oferi o securitate reînnoită și, mai presus de toate, "să ne apere cu hotărâre libertatea împotriva dușmanilor săi". Dar și pentru a reînnoi promisiunea prosperității pentru toți și a crea coeziune, mai ales acolo unde se presupune că aceasta s-a pierdut.
Germania se confruntă cu provocări enorme: la nivel internațional, european, național și în ce privește finanțele publice. Totuși, a subliniat el, "sunt personal convins (...) că marea noastră țară poate depăși provocările timpului nostru prin propriile eforturi și le poate transforma în ceva bun".
În discursul său, Merz a fost conciliant față de predecesorul său, Olaf Scholz (SPD). Grupul parlamentar CDU/CSU și el însuși în calitate de lider al opoziției erau – lucru nu neobișnuit într-o democrație – departe de a fi mulțumiți de toate deciziile luate de guvernul de coaliție. Dar un lucru era clar: "Dumneavoastră, domnule Scholz, și guvernul dumneavoastră ați condus Germania printr-o perioadă de criză extraordinară". Merz a lăudat răspunsul lui Scholz la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, numindu-l "inovator și istoric". "Aș dori să profit de această ocazie pentru a vă mulțumi încă o dată astăzi și a-mi exprima recunoștința personală și aprecierea acestei Camere".
În domeniul economic, Merz a declarat că dorește să investească și să reformeze; cele două merg mână în mână. "Putem folosi propria forță pentru a deveni din nou un motor de creștere la care lumea să se uite cu admirație". "Germania are nevoie de investiții publice și private", a spus el, referindu-se la condițiile îmbunătățite pentru companii în ce privește impozitul pe profit și deducerile de investiții asupra cărora coaliția a convenit.
Majoritatea investițiilor necesare în cursul mandatului actual vor proveni din fondul special pentru infrastructură, în valoare de 150 de miliarde de euro, în timp ce majoritatea va trebui să provină din sectorul privat. Merz a cerut din nou o abordare prudentă a datoriei și a îndemnat cetățenii germani să depună un efort major pentru a face țara din nou mai competitivă. "Trebuie să muncim mai mult și, mai presus de toate, mai eficient în această țară". După cum a spus cu o zi înainte la o întâlnire de afaceri: "Nu vom putea menține prosperitatea acestei țări cu o săptămână de lucru de patru zile și un echilibru între viața profesională și cea personală".
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii