Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, consideră că UE trebuie să adopte sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, inclusiv decuplarea de la sistermul bancar internațional SWIFT.

„Europa înseamnă libertate și democrație. Aceasta este puterea noastră”, a scris vineri, pe Twitter, Roberta Metsola, adăugând că UE trebuie să-și apere valorile, chiar dacă asta vine cu costuri. 

Metsola consideră că UE trebuie să adopte „sancțiuni masive, fără precedent și severe împotriva Rusiei”: „Avem nevoie de mai multe (sancțiuni) și ele trebuie să fie mai extinse, inclusiv scoaterea Rusiei din sistemul SWIFT și sancțiuni individuale dure”.

„Dacă suntem tentați să facem un pas înapoi, în curând ne vom confrunta cu un alt ultimatum”, a avertizat ea.

„Putin trebuie să plătească un preț mare pentru războiul său nejustificat”, a comunicat vineri și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o discuție cu președintele Joe Biden.

Germania, Italia, dar și alte state membre nu au fost de acord cu excluderea Rusiei din SWIFT.

„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă și ar avea efecte masive și asupra transferurilor de plăți în Germania și pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia", a explicat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Hebestreit.