Negociatorul-șef al UE a deplâns lipsa de progrese în negocierile pentru un nou acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie, în condițiile în care Londra refuză prelungirea perioadei de tranziție.

Vizibil frustrat, Michel Barnier a vorbit vineri, într-o conferință de presă susținută la Comisia Europeană, despre negocierile cu Marea Britanie și puțin a lipsit să nu acuze Londra de „deraierea” acestora, scrie EURACTIV.com.

Barnier s-a plâns că, în pofida faptului că au mai rămas mai puțin de două luni până la un summit crucial pentru relația viitoare dintre UE și Marea Britanie, negocierile purtate în cursul acestei săptămâni au avut rezultate dezamăgitoare.

„Obiectivul pe care îl aveam, de a avansa pe baza unor progrese tangibile este atins doar în mică măsură. Regatul Unit nu poate să refuze prelungirea tranziției și în același timp să nu se miște, să nu facă progrese pe anumite subiecte care sunt importante pentru Uniunea Europeană”, a spus Barnier.

„Britanicii au impus acest calendar foarte riguros, excepțional pentru o negociere atât de importantă”, a adăugat negociatorul UE, potrivit Agerpres.

Guvernul britanic condus de Boris Johnson insistă că negocierile asupra unei game largi de teme sensibile, mergând de la cooperarea privind securitatea la pescuit, trebuie finalizate până la 31 decembrie acest an.

Regatul Unit a părăsit UE la finalul lunii ianuarie, dar a intrat într-o perioadă de tranziție, astfel că practic nimic nu s-a schimbat în viața cotidiană a britanicilor. Țara a rămas parte a pieței interne și uniunii vamale ale UE și încă respectă regulile comunitare.

Dar, dacă în timpul perioadei de tranziție cele două părți nu ajung la un acord privind relațiile viitoare, repercusiunile asupra economiei vor fi majore.

Negocierile între Bruxelles și Londra au fost întârziate de pandemia de COVID-19, boală contractată de însuși Michel Barnier în urmă cu o lună, dar și de premierul britanic Boris Johnson.

Următoarele două runde de negocieri, cu durata de câte o săptămână, sunt prevăzute pentru jumătatea lunii mai și începutul lui iunie.

 

O eventuală decizie de prelungire a perioadei de tranziție post-Brexit trebuie să fie luată cel mai târziu până la 30 iunie.