Președintele Consiliului European e încrezător că se poate ajunge la un acord privind bugetul UE și planul de redresare. Înaintea reuniunii de joi și vineri de la Bruxelles.

În cadrul unei întrevederi, în format de videoconferință, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, președintele Klaus Iohannis a exprimat speranța că se va putea ajunge ”cât mai curând posibil la o soluție de compromis, care să permită obținerea unui acord final la nivel european asupra pachetului bugetar”.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a subliniat că România - potrivit Administrației Prezidențiale - a susținut încă de la începutul procesului de negociere condiționarea acordării fondurilor europene către statele membre de respectarea statului de drept.

Negocierile Președinției germane cu Polonia și Ungaria asupra acestui subiect se vor derula până în ultimul moment.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri după-amiază că s-a ajuns la un ”acord preliminar”, care prevede o ”declarație interpretativă” privind modul în care se va aplica mecanismul de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept, relatează Euronews.

Potrivit unui alt oficial polonez, citat de Reuters, acum este nevoie de acceptul unor state membre, printre care Olanda, pentru această înțelegere.