Președintele Consiliului European, Charles Michel, și șefa CE, Ursula von der Leyen, au transmis mesaje de susținere pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, anul viitor. În concluziile Consiliului European nu se face nicio menționare.

"Am avut o dezbatere politică referitor la aderarea la Spațiul Schengen a Bulgariei și României și vreau să vă spun că sunt optimist referitor la faptul că o decizie privind Bulgaria și România poate fi luată în 2023", a declarat Charles Michel la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

Un mesaj similar a transmis și Ursula von der Leyen.

"României și Bulgariei vreau să le spun: vă susținem complet referitor la aderarea la Schengen. Vom continua să lucrăm neobosit pentru a vă asigura aderarea la spațiul Schengen cât mai devreme posibil anul viitor", a precizat președinta Comisiei Europene. 

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și-a exprimat în cadrul reuniunii nemulțumirea față de refuzul celorlalte state membre de a permite Bulgariei și României aderarea la zona Schengen: ”A fost atât de dezamăgitor încât miniștrii au spulberat din nou speranțele milioanelor de europeni săptămâna trecută”. 

Și președintele Klaus Iohannis s-a arătat optimist: ”Impresia mea e că toți au înțeles și sunt destul de optimist că cea mai bună variantă e ca în cursul anului 2023 să fie încheiat procesul (aderării la Schengen) cu un rezultat pozitiv pentru România și Bulgaria”.

El se așteaptă ca România să intre de anul viitor cu drepturi depline, fără niciun fel de condiții.

Concluziile Consiliului European nu cuprind niciun cuvânt despre chestiunea Schengen, care nici nu a fost pe agenda oficială, fiind un subiect abordat la solicitarea României și Bulgariei.

Iohannis: Sunt ”destul de optimist” că procesul aderării României și Bulgariei se va încheia în 2023

Mai mult pe EurActiv »