Premierul macedonean Hristijan Mițkoski consideră că „de data aceasta Europa a auzit adevărul despre identitatea macedoneană” și că raportul Parlamentului European (PE) privind progresul țării va fi adoptat, scrie „Mediapool” (Bulgaria).

„Au trecut zilele în care am luptat la Bruxelles pentru a adopta rezoluția care, pentru prima dată de la independența patriei noastre, vorbește despre o identitate macedoneană de sine stătătoare, veche de secole. Despre o limbă macedoneană de sine stătătoare. Despre o moștenire veche de secole. Când ne-au văzut luptând, s-au rugat la Dumnezeu să nu reușim. Când ne-au văzut cum argumentăm, cum câștigam la masa negocierilor, s-au rugat să nu reușim. Au fost ușurați când politicienii de la Bruxelles au decis să amâne raportul pentru data de 24 iunie. Dar nu există scăpare din asta. Acest raport va fi adoptat pentru că toată Europa și Bruxelles-ul știu despre identitatea macedoneană seculară. Și noi vom susține acest lucru, pentru limba macedoneană, ceea ce este un fapt”, a spus Mițkoski.

Săptămâna trecută, din cauza tensiunilor ridicate dintre Sofia și Skopje, Parlamentul European a decis să amâne votul asupra raportului de progres privind Macedonia de Nord. Europarlamentarii bulgari au anunțat că a existat o scurgere inacceptabilă de informații către Skopje și s-au pronunțat împotriva comentariilor din raportul privind identitatea și limba macedoneană. Raportorul Parlamentului European pentru Macedonia de Nord, Thomas Weitz, s-a plâns că a devenit o țintă pentru că a refuzat să cedeze presiunilor din partea Bulgariei.

„Astăzi ne spunem cu mândrie povestea despre Macedonia de Norde la München, câștigăm la Berlin și Londra, Bruxelles și la Washington, vorbim despre Macedonia noastră. Îi doare pentru că sunt lași și știu ce au făcut și pentru că știu ce cuie au bătut în mâinile identității macedonene, iar noi o întoarcem. Vom lupta pentru a o restabili complet. Nu știu dacă această generație va putea să o restabilească, dar știu că vă vom lăsa vouă, generațiilor care vor veni, sarcina de a întoarce Macedoniei de Nord și cetățenilor macedoneni tot ceea ce au vândut cei de la SDSM (Uniunea Social Democrată), cu demnitate și cu capul sus”, a declarat Mițkoski, citat de BTA.

Acum aproximativ zece zile, parlamentul bulgar a declarat inacceptabilă „orice încercare, în cadrul formatelor și instituțiilor UE, de a renegocia, eluda sau ignora elemente ale acordurilor încheiate”.

Ulterior, însă, comisarul UE pentru extindere, Marta Kos, a declarat în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a PE că este pregătită să medieze între Skopje și Sofia.

Ea a vorbit despre o „dispută bilaterală”, cu toate că aceste condiții pentru progresul Macedoniei de Nord către UE fac parte din cadrul de negociere al țării, iar procesul avansează la nivel european. Guvernanții de la Skopje refuză în prezent să îndeplinească principala cerință pentru începerea unor negocieri reale de aderare la UE – trecerea bulgarilor în Constituția Macedoniei de Nord.

Sursa: Rador Radio România