"Relațiile dintre Italia și Germania sunt strânse, bazate pe încredere și foarte solide. Și acest lucru este valabil și pentru cooperarea cu Guvernul italian", a declarat cancelarul Olaf Scholz într-un interviu pentru Corriere della Sera.

Scholz vorbește și despre finanțarea investițiilor industriale și afirmă că "deciziile Guvernului german se încadrează în cadrul a ceea ce fac alte țări din UE pentru competitivitatea industriei lor. Suntem de acord asupra necesității de a face legislația din Uniunea Europeană privind ajutoarele de stat tot mai agilă și flexibilă în timp", relatează RAI News.

În ceea ce privește regulile bugetare și reforma Pactului de stabilitate, Scholz afirmă că "este nevoie de stabilitate fiscală, reguli clare respectate și un cadru comun transparent. Nu este vorba de a conduce în mod expres statele individuale într-o criză de austeritate".

Pe tema migrației, cancelarul german a explicat: "Nu putem lăsa Italia și celelalte țări singure, dar trebuie să adoptăm o abordare de solidaritate și responsabilitate. Germania, la rândul ei, este afectată în mod deosebit de imigrația secundară".

Cu privire la votul majoritar în UE, Scholz a spus: "O UE extinsă trebuie să fie reformată. Avem nevoie de mai multe decizii cu majoritate calificată în politica externă și fiscală. Nu unanimitatea în toate deciziile creează cea mai mare legitimitate democratică posibilă".

Despre războiul din Ucraina, Scholz a declarat: "Trebuie să ne pregătim să fim nevoiți să ajutăm Ucraina pentru o lungă perioadă de timp. Deocamdată este vorba de a face totul pentru a o ajuta să se apere. Într-o situație postbelică, Ucraina va avea nevoie de angajamente concrete și de încredere din partea partenerilor și aliaților pentru creșterea securității sale. Suntem hotărâți să o sprijinim în procesul de intrare în UE".

În ceea ce privește relațiile cu China, cancelarul german a subliniat că "trebuie să reducem riscurile care decurg din dependențe unilaterale. Prin urmare, nu va exista nicio decuplare. Dimpotrivă, este în toate interesele noastre ca și economia chineză să continue să crească și bunăstarea cetățenilor săi să se poată dezvolta. Totuși, trebuie să fim mai atenți să garantăm că relațiile noastre se desfășoară în cadrul ordinii globale".

Sursa: RADOR