Franța atacă din nou guvernul italian pe problema migranților. Într-un interviu radiofonic, ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a susținut că Guvernul Meloni e "incapabil să facă față problemei".

"Meloni, împreună cu guvernul de extremă dreapta ales de prietenii lui Marine Le Pen, este incapabilă să gestioneze problemele migratorii pentru care a fost aleasă", a spus Darmanin la radio Rmc, scrie Corriere della Sera.

Reacția politică și diplomatică a fost imediată: ministrul italian de externe, Antonio Tajani, și-a anulat vizita programată pentru joi la Paris. Liderul de la Palatul Farnesina avea pe ordinea de zi o întâlnire spre seară cu omologul său francez Catherine Colonna: o întâlnire bilaterală prevăzută de ceva vreme, dar delegația italiană a așteptat o clarificare "decisivă și definitivă" din partea autorităților franceze pentru declarațiile "ofensatoare și total inacceptabile" ale lui Darmanin.

În urmă cu câteva zile, premiera Elisabeth Borne a anunțat în fața Adunării Naționale că guvernul de la Paris se pregătește să trimită 150 de jandarmi și militari la granița cu Italia, tocmai pentru a consolida controalele împotriva trecerilor ilegale ale migranților.

Executivul francez se teme că valul de migranți, care au debarcat pe coastele italiene, ar putea încerca să ajungă în Franța; dar pe de altă parte, este presat și de motive de politică internă. Palatul Elysee a fost nevoit să amâne aprobarea noii legi a imigrației, pentru că nu dispune de voturi suficiente în Parlament. "Ridicarea vocii" împotriva Italiei și în special împotriva "prietenilor lui Marine Le Pen" ar putea fi utilă în recuperarea voturilor.

"Există un aflux de migranți, în special de minori în sudul Franței – a recunoscut Darmanin, dând vina pe Italia –. Adevărul este că în Tunisia există o situație politică ce face ca mulți copii să ajungă în Italia, iar Italia nu este capabilă să facă față acestei presiuni migratorii", a insistat Darmanin.

"Meloni, e ca Le Pen, ea este aleasă pe baza unor promisiuni de tipul 'veți vedea ce vom face' și apoi ceea ce vedem este că migrația nu se oprește", a continuat ministrul francez.

Macron este presat de extrema dreaptă tocmai pe problema sosirilor migranților din Italia: "Situația este scăpată de sub control", a declarat președintele Rassemblement National, Jordan Bardella ("succesorul" lui Marine Le Pen), într-o vizită la centrul de primire din Nisa.

Probabil încă neștiind de atacul lui Darmanin, ministrul italian de externe Antonio Tajani a reiterat încă o dată că soluția pentru criză trebuie găsită în Europa: "Nu este numai coridorul mediteranean, mai este "și coridorul balcanic".

Cum poate fi rezolvată problema în amonte? Se rezolvă în Africa, în Orientul Mijlociu. Avem nevoie de o strategie amplă, cu investiții mari, inclusiv economice. Ori o face Europa, ori problema nu se va rezolva. Acesta este motivul pentru care insistăm asupra necesității absolute a unei implicări europene", a spus Tajani.

Sursa: RADOR