Mii de persoane au ieșit în stradă în Slovacia împotriva pozițiilor pro-ruse ale premierului Fico

Mii de persoane au protestat în zeci de orașe din Slovacia împotriva politicilor pro-ruse ale prim-ministrului Robert Fico, informează „Euronews” (Italia).
Cel mai recent val de demonstrații antiguvernamentale a fost alimentat de recenta călătorie a lui Fico la Moscova pentru discuții cu președintele Vladimir Putin, o vizită rară la Kremlin din partea unui lider al Uniunii Europene de la invazia Ucrainei din partea Rusiei, în 2022.
Declarațiile recente ale lui Fico, conform cărora direcția politicii externe a Slovaciei ar putea duce la ieșirea acesteia din Uniunea Europeană și din NATO, i-au înfuriat și mai mult pe protestatari. „Slovacia este Europa”, au scandat protestatarii la Bratislava.
„Am venit la acest protest pentru a-mi exprima dezacordul față de politicile și acțiunile guvernului nostru. Nu cred că guvernul a primit un mandat să facă ceea ce face. De aceea, vreau să fac declarația mea civilă. Iată de ce sunt aici”, a spus una dintre protestatare, Marcela Slimakova.
Cele mai recente manifestații au avut loc în 41 de localități din Slovacia, față de 28 de acum două săptămâni. Organizatorii protestului afirmă că manifestațiile au avut loc și în 13 orașe din străinătate.
„Personal, nu cred că protestul va schimba ceva, dar cel puțin îi va reuni pe acești oameni pentru a face diferența la alegeri”, a spus Matej Děbnar, unul dintre protestatarii de la mitingul de la Bratislava.
Protestele de vineri au fost cele mai mari de la demonstrațiile masive de stradă din 2018, declanșate de uciderea jurnalistului de investigație Ján Kuciak și a iubitei sale. Criza politică ce a urmat a dus la prăbușirea guvernului anterior.
Fico, care a supraviețuit unei tentative de asasinat în mai 2024, a sporit tensiunile, acuzând organizatorii protestelor că sunt în contact cu străinii care au organizat recente proteste antiguvernamentale în Georgia și a mers atât de departe încât a susținut că opoziția plănuiește o lovitură de stat în Slovacia.
Funcționarii guvernamentali nu au furnizat nicio dovadă care să susțină această afirmație, care a fost respinsă de organizația Peace for Ukraine.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii