Ministerul bulgar al Apărării: Dezinformarea ajută formațiunile pro-ruse și afectează apărarea
Ministrul interimar al apărării de la Sofia, Atanas Zaprianov, face apel la forțele politice pro-europene să formeze un guvern politic puternic, care să continue să sprijine aderarea Bulgariei la NATO și Uniunea Europeană.
Potrivit Mediapool, acesta a arătat că dezinformarea servește și la imixtiuni în alegerile din Bulgaria, susținând formațiuni politice pro-ruse și candidați pro-ruși.
„Tendința negativă de creștere a populismului și a apatiei alegătorilor în Bulgaria se datorează de asemenea manipulării informațiilor”, a comentat Atanas Zaprianov în cadrul unui forum privind lupta împotriva dezinformării. Potrivit acestuia, sistemul bulgar de apărare este ținta știrilor false rusești. După ultimele alegeri, Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS) a anunțat că nu au fost depistate încercări de amestec din exterior în procesul de vot.
Ministerul Apărării de la Sofia se plânge însă sistematic de influența știrilor false, iar în urmă cu câteva luni au spus că și din cauza asta oamenii nu mai vor să lucreze în cadrul armatei. Ministrul a menționat că atacurile hibride din următorii ani nu vor veni doar din Rusia. "Mediul informațional a devenit mai complex ca niciodată", a subliniat Zaprianov.
El a mai comentat că declarația noului președinte american Donald Trump pentru a se ajunge la 2,4% din PIB pentru apărare în statele membre NATO este necesară și realizabilă.
„Având în vedere riscurile și amenințările la adresa securității militare a Alianței, accept acest lucru ca un pas necesar. Mai mult, dv. știți că la nivel național am declarat deja că 2,5% este efortul necesar pe care ar trebui să-l depună țara noastră în materie de cheltuieli”, a spus Zaprianov.„Trump, în primul său mandat, are un merit uriaș că avem 2%”, a adăugat el.
Șeful Apărării, amiralul Emil Eftimov, a spus, la rândul său, că decizia de majorare a salariilor militarilor a început să își facă efectul și se face simțită la ultimele concursuri care se desfășoară pentru recrutarea de cadre militare. „Sper că deputații își vor îndeplini angajamentul și decizia va intra în vigoare de anul viitor”, a spus amiralul Eftimov. Se așteaptă ca de la începutul anului 2025, cele mai mici salarii din sistem să fie de 2.300 de leva (circa 1.150 de euro – nota trad.). În ciuda creșterii salariilor, însă, peste 20% din posturile din cadrul forțelor armate sunt permanent neocupate.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii