O nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei urmează să fie pregătită după o întâlnire de urgență a miniștrilor de externe ai UE, derulată miercuri la New York, după ultimele decizii ale Moscovei în privința războiului din Ucrainei.

Adresându-se reporterilor la New York, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că anunțul președintelui rus Vladimir Putin, care include măsuri de anexare a unor zone din teritoriul ucrainean, o amenințare de a folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia și prima mobilizare de la cel de-al Doilea Război Mondial, arată "panică și disperare".

"Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina", a spus Borrell reporterilor, după ce miniștrii s-au adunat în marja Adunării Generale a ONU pentru o discuție informală privind o reacție la ultimele evoluții de la Moscova, relatează EURACTIV.com.

Într-o declarație comună, miniștrii de externe ai UE "au condamnat în cei mai fermi termeni posibili” ultima escaladare a Rusiei și au declarat că "nu vor recunoaște niciodată aceste zone ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei”. În schimb, vom "continua să sprijinim, atât timp cât e necesar, eforturile Ucrainei de a-și recupera în integralitate teritoriul". 

După o discuție cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, ei au convenit asupra pregătirii următorului pachet de sancțiuni.

Noua rundă de măsuri punitive va viza "sectoare mai relevante ale economiei ruse și va continua să vizeze persoanele responsabile de războiul de agresiune împotriva Ucrainei”, a spus Borrell, vorbind despre noi măsuri sectoriale și individuale.

El a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la tipul de sancțiuni sau sprijinul militar suplimentar al UE care urmează să fie stabilite cel mai probabil la următoarea reuniune oficială a miniștrilor europeni de externe, la mijlocul lunii octombrie.

Întrebat de EURACTIV dacă este îngrijorat de încercările anumitor state membre UE de a reduce sancțiunile în ciuda escaladării actuale, Borrell crede că va exista un sprijin "unanim" în cadrul blocului comunitar pentru noi măsuri.

Potrivit unor surse europene, Ungaria nu s-a opus unor noi sancțiuni în timpul discuțiilor de miercuri.

Ca răspuns la recunoașterea de către Moscova a referendumurilor false care se pregătesc în Lugansk și Donețk, o nouă serie de măsuri punitive ale UE ar putea consta în mai multe liste de persoane implicate în organizarea și executarea referendumurilor, a precizat pentru EURACTIV un oficial european. 

Republica Populară Lugansk (LPR), susținută de Rusia, și Republica Populară Donețk (DPR) au anunțat că referendumurile vor avea loc în perioada 23-27 septembrie. Se pare că regiunile sudice Herson și Zaporijie vor organiza, de asemenea, referendumuri în același timp.

Măsurile ar putea include pași similari celor implementați înainte de invazia Rusiei din februarie, și anume sancționarea oficialilor locali și interzicerea schimburilor comerciale, turismului și finanțării regiunilor anexate.

Potrivit diplomaților europeni, măsurile luate în considerare includ plafonarea prețului petrolului rusesc, așa cum a propus G7, dar nu este clar dacă toate statele membre vor fi de acord.

SUA au făcut presiuni asupra UE pentru a avansa în direcția plafonării prețului petrolului înainte ca interdicția UE asupra importurilor de petrol din Rusia să intre în vigoare în decembrie.

Alte alte opțiuni luate în considerare includ sancțiuni sectoriale, cum ar fi tehnologiile cu dublă utilizare (civilă și militară) și noi sancțiuni asupra comerțului cu bunuri de lux, în special diamante, cu Rusia.

Consultările privind următorul pachet ar putea începe în câteva zile, au spus diplomații UE.