Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat vineri, prin videoconferință, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, unul dintre subiecte fiind relațiile UE-China.

În cadrul dezbaterii pe tema relațiilor cu China a avut loc un schimb de opinii privind pregătirea celor două reuniuni la nivel înalt, planificate pentru acest an, respectiv Summit-ul UE-China din luna iunie și reuniunea UE-China cu participarea liderilor Uniunii Europene, ai statelor membre și ai Chinei, de la Leipzig, din luna septembrie, informează MAE.

Miniștrii au discutat despre modalitățile cele mai eficiente de a angaja China într-un dialog constructiv, Bogdan Aurescu subliniind importanța unui dialog ”de substanță, cu rezultate tangibile” privind adoptarea Agendei Strategice pentru Cooperare UE-China 2025, adoptarea Planului de Acțiune comun pentru cooperarea în domeniul științei, tehnologiei și inovației și semnarea Acordului UE-China privind protecția indicațiilor geografice.

Șeful diplomației române și-a exprimat încrederea în realizarea de noi progrese în negocierile UE-China referitoare la Acordul Cuprinzător privind investițiile.

Bogdan Aurescu s-a referit la necesitatea redefinirii relațiilor Uniunii Europene cu China pe termen lung, în noul context creat de pandemie, menționând că UE trebuie să rămână ”ambițioasă” în promovarea valorilor europene ce țin de obiectivele în domeniul schimbărilor climatice, principiile multilateralismului și necesitatea echilibrării balanței schimburilor comerciale bilaterale UE-China, urmărind în același timp cu atenție realitățile interne din China. 

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța coordonării transatlantice, inclusiv în domenii precum securitatea cibernetică și investiții în infrastructura critică.