La un an de la izbucnirea războiului, miniștrii de externe ai țărilor membre ale Uniunii Europene și-au exprimat sprijinul și solidaritatea cu Ucraina într-un scurt mesaj video, conform publicației maghiare Nepszava.

Înregistrarea a fost prezentată la o conferință de presă care a urmat întâlnirii de luni a miniștrilor de externe. Cu excepția Ungariei, miniștrii de externe din toate statele membre au venit în fața camerei.

Este adevărat că Péter Szijjártó nu a participat la reuniunea de luni, dar a lipsit și omologul său austriac, Alexander Schallenberg, care a fost, totuși, prezent în videoclip, datorită faptului că și-a înregistrat mesajul său anterior, ceea ce putea să facă și Szijjártó, deoarece a fost anunțat despre înregistrarea planificată. Cu toate acestea, el a încredințat sarcina unuia dintre secretarii săi de stat, Péter Sztáray.

La reuniunea de luni a miniștrilor de externe ai UE a participat secretarul de stat responsabil pentru politica de securitate în Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, din cauză că Péter Szijjártó era ocupat la Budapesta.

Videoclipul a fost realizat într-una din pauzele ședinței, însă miniștrii de externe știau despre acesta cu mult timp înainte, astfel că cine a vrut să apară în videoclip - precum și Alexander Schallenberg - puteau să-și înregistreze mesajul anterior. Ministrul ungar de externe nu a ales această soluție, astfel că Ungaria a fost singura țară membră UE care nu a fost reprezentată de liderul numărul unu al ministerului la înregistrarea aniversară.

"Curaj, respect, demnitate, libertate, patriotism, solidaritate..." Aceste cuvinte de încurajare au fost transmise în mesajul video de miniștrii de externe poporului ucrainean și liderilor acestuia. Mesajul lui Péter Sztáray s-a referit la "diversitate". "Rusia a eșuat când a crezut că va învinge Ucraina în câteva zile și va continua să eșueze", a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, în introducerea înregistrării sale.

sursa: RADOR