Șeful diplomației europene a recunoscut în fața miniștrilor de externe din UE că a abordat greșit vizita recentă la Moscova, au precizat surse diplomatice pentru EURACTIV. CE nu a confirmat, spunând că a existat o largă susținere pentru Borrell.

"În discursul său de la ultima reuniune a a miniștrilor de externe ai UE, Borrell a spus că îi pare rău că nu a fost agresiv la conferința de presă cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov", au spus surse diplomatice pentru EURACTIV.

Aceleași surse au mai spus că niciun ministru nu l-a criticat pe Borrell pentru poziția sa, dar au considerat comportamentul Rusiei destul de nepotrivit și ”lipsit de respect” la adresa șefului diplomației europene.

Controversata vizită a lui Borrell la Moscova la începutul lunii februarie a ridicat multe semne de întrebare în rândul diplomaților UE și a atras critici dure după ce acesta, fără să vrea, a devenit parte a unui spectacol orchestrat de Kremlin, văzut de mulți ca o umilință la adresa UE.

Luni (22 februarie), miniștrii de externe ai UE au fost de acord să impună sancțiuni pentru patru înalți oficiali ruși, după ce apropiați ai opozantului Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare, le-au cerut să-i sancționeze pe oligarhii acuzați de finanțarea regimului Putin.

Un alt diplomat al UE l-a citat pe Borrell, care ar fi spus că Lavrov a atacat UE în ansamblu și a irosit o oportunitate de dialog. ”Nu a fost un moment bun (pentru vizită) pentru că Rusia nu este pregătită pentru cooperare”, a spus Borrell, potrivit diplomatului.

”Borrell a recunoscut că această vizită nu a fost pregătită pe deplin. Acest lucru fost evident pentru multe state membre”, a mai spus diplomatul citat.

Contactat de EURACTIV, un purtător de cuvânt al UE nu a confirmat scuzele lui Borrell, subliniind că, ”dimpotrivă, a existat o susținere largă din partea miniștrilor de externe în cadrul discuțiilor despre vizita la Moscova”.

Sursele au mai precizat pentru EURACTIV că miniștrii l-au întrebat, într-o reuniune video, pe secretarul american de stat Antony Blinken despre controversatul gazoduct Nord Stream 2, din care mai sunt de finalizat aproximativ 150 de kilometri.

Pe 19 februaria, Administrația Biden a impus noi sancțiuni împotriva unei nave rusești și a proprietarului său pentru participarea la construirea conductei.

Blinken ar fi răspuns, în termeni generali, că susține diversificarea aprovizionării cu energie a Europei, criticând, în același timp, ”folosirea energiei ca armă” de către Moscova.