Ministrul german de stat pentru Europa Michael Roth consideră că UE nu a fost suficient de fermă în susținerea statului de drept și și-a pierdut credibilitatea în fața statelor care nu-l respectă.

„Vreau să fiu foarte sincer. UE nu a fost suficient de fermă în apărarea și consolidarea statului de drept. Am pierdut mult din credibilitatea noastră, în special în statele membre unde statul de drept este sub presiune, iar aceasta este o povară destul de grea pentru Consiliu”, a spus marți oficialul la un eveniment la Coimbra, organizat de Președinția portugheză a UE.

Confruntate cu această situație, trio-ul actual al Președinției Consiliului, format din Germania, Portugalia și Slovenia, și Comisia Europeană au depus eforturi mari pentru crearea a două mecanisme de protejare și consolidare a statului de drept în spațiul european, a adăugat Michael Roth, potrivit agenției de presă Lusa.pt, preluată de EURACTIV.

Unul dintre mecanisme condiționează accesul la fondurile UE de respectarea statului de drept și permite răspunsuri adecvate în cazurile în care încălcările principiilor statului de drept afectează fondurile europene, a amintit el.

Acest mecanism a fost atacat la Curtea de Justiție a UE de către Ungaria și Polonia, două state membre acuzate de încălcări grave ale valorilor europene în temeiul articolului 7 din Tratatul UE. 

"Sunt sigur că Curtea de Justiție a UE va confirma legalitatea acestui nou mecanism", a spus oficialul german.

În perioada Președinției germane, Consiliul UE a lansat un alt mecanism pentru a stabili un dialog privind statul de drept într-un mod deschis, constructiv și pozitiv, iar Președinția slovenă va continua acest lucru, a asigurat Michael Roth.

„Ne putem pune întrebarea: de ce să ne facem griji cu privire la statul de drept în perioadele de criză pandemică? Răspunsul este destul de simplu. Pentru că în astfel de perioade statul de drept este cel mai important”, a spus el.

Roth a mai spus că este necesar ca UE să lupte împotriva pandemiei cu toată energia și angajamentul, dar acest lucru trebuie făcut în condiții de dreptate, echitate și într-un mod rațional.

„Crizele aduc cu sine incertitudine. Unii au încercat să folosească această incertitudine în avantajul lor. Au atacat jurnaliști, oameni de știință, minorități, spunând că știu ei cel mai bine cum să combată pandemia. De aceea trebuie să luptăm împreună împotriva urii, violenței și a știrilor false”, a adăugat el.