Europenii au fost "smulși din visele lor" de războiul din Ucraina, a declarat ministrul de externe austriac la o conferință organizată la Viena. Extinderea UE în Balcanii de Vest este "testul de turnesol" pentru Uniune.

Potrivit ministrului austriac de externe Alexander Schallenberg, Occidentul poate fi "într-un anumit fel recunoscător" președintelui rus Vladimir Putin. "Ne-a smuls din visele noastre cu ochii deschiși și ne-a împins înapoi în istorie. În același timp, ne-a galvanizat, ne-a forțat să vedem altfel evenimentele mondiale", a declarat Schallenberg marți la conferința internațională "Time to Decide Europe Summit".

"Probabil că nu ne place ceea ce vedem, dar cred că acel moment al adevărului este de ajutor, poate deveni un moment de forță", a spus Schallenberg, relatează APA, preluată de Die Presse.

Schallenberg a comparat războiul de agresiune al Rusiei cu un cutremur ale cărui efecte tectonice ar dura mult timp. Dar este optimist. Occidentul a "ieșit până acum mai puternic decât credea” din această situație, inclusiv din punct de vedere economic. 

Șeful diplomației austriece i-a avertizat pe europeni să nu fie prea egocentrici. Ideea că războiul din Ucraina este despre o luptă între democrațiile liberale și autocrație sau între bine și rău nu este împărtășită de multe țări din Sudul Global.

Gândirea alb-negru și "indicațiile morale" ar sprijini doar narațiunea rusă a imperialismului european, a spus Schallenberg. Ca exemplu, Schallenberg a citat Vietnamul, care se învecinează cu China și nu a condamnat atacul rusesc asupra Ucrainei.