Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, vine miercuri la București și va avea discuții bilaterale cu omologul său român, Lucian Bode, scrie presa austriacă, citată de News.ro.

Vizita la București este o premieră pentru ministrul de interne Gerhard Karner, care miercuri se va întâlni cu omologul său român Lucian Bode, scrie exxpress.at, conform sursei citate.

Potrivit publicației austriece, „tema principală va fi situația migrației în UE, în special lupta comună împotriva traficului de migranți și a abuzurilor în materie de azil, precum și protecția frontierelor externe”.

„România și Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securității. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe și de a sprijini țări precum România în acest sens. Numai un management funcțional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără granițe în cadrul Uniunii Europene”, a declarat ministrul de interne, referindu-se la spațiul Schengen.

Publicația precizează că, în pregătirea vizitei sale la București, Gerhard Karner s-a întâlnit deja vinerea trecută cu ambasadorul României la Viena și a avut o convorbire telefonică video cu omologul său român.

Ministrul austriac, care s-a opus la sfârșitul anului trecut aderării României și Bulgariei la Schengen, a primit săptămâna trecută vizita omologului său din Spania, în condițiile în care Madridul se pregătește pentru preluarea președinției UE, de la 1 iulie, și a promis să deblocheze dosarul Schengen.

De altfel, notează Exxpress, subiectul migrației a dominat alte două întâlniri ale lui Karner în perioada premergătoare vizitei în România. Joi, la Viena, Karner a discutat cu ministrul de interne spaniol Fernando Grande-Marlaska despre situația din spațiul Schengen și despre stadiul negocierilor privind pactul privind azilul și migrația. De asemenea, vicepremierul și ministrul de interne bulgar Ivan Demerdjiev a fost miercuri la Viena pentru o întâlnire de lucru.

Surse oficiale au declarat pentru G4Media.ro că în dosarul aderării României la Schengen s-a înregistrat ”un dezgheț”, fără ca acest lucru să însemne neapărat că ministrul Karner va anunța miercuri o decizie pozitivă.

Luna trecută, ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi, a avut o discuție cu omologul său din Austria despre aderarea României la Schengen, oficialul austriac dând asigurări privind susținerea sa, precum și a vice-cancelarului Werner Kogler.

"Am discutat astăzi, în cadrul unei bilaterale care a avut loc la Bruxelles, în marja Consiliului EPSCO, cu ministrul Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătății și Protecției Consumatorului din Austria, Johannes Rauch, despre accederea României în spațiul Schengen. Ministrul Johannes Rauch m-a asigurat de susținerea sa, dar și de cea a vice-cancelarului Werner Kogler, președintele Partidului Verzilor", a scris ministrul pe Facebook.

Președinția suedeză a Consiliului UE este extrem de angajată față de realizarea procesului de extindere a Schengen prin aderarea României și a Bulgariei și va continua demersurile pentru atingerea acestui obiectiv, a declarat ministrul justiției suedez, Gunnar Strommer, înaintea reuniunii din martie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).