Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat la București sprijinul Berlinului pentru aderarea României la Schengen. Poziția Austriei însă "nu s-a schimbat", precizează ministrul austriac de interne, Gerhard Karner.

"Sprijin cu putere această aderare și sper să aibă loc în acest an. Nu o să spun lucrul acesta doar aici, ci și în multe capitale și în discuțiile de la Bruxelles voi discuta, pentru ca ei să accepte acest pas. România a îndeplinit toate condițiile și avem nevoie de granițe sigure și o abordare bună a migranților și a refugiaților", a declarat luni, la Palatul Cotroceni, cancelarul german.

Scholz a ignorat temerile austriece că aderarea României la spațiul Schengen ar putea crește migrația ilegală, notează publicația austriacă Kurier. În acest context, președintele României Klaus Iohannis a subliniat un proiect-pilot la granița româno-sârbă, în care să se demonstreze controlul și eficiența autorităților române.

La Viena, cererea lui Scholz a primit prea puțină atenție.

"Nimic nu s-a schimbat în poziția Austriei. Libertatea de călătorie în interiorul UE este posibilă doar cu o protecție solidă a frontierelor externe. Este contradictoriu faptul că cancelarul german vrea să ridice controalele la frontierele dintre România și Ungaria, dar Germania continuă să controleze în mod clar granițele cu Austria. Asta arată în mod clar că sistemul nu funcționează”, a declarat ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) pentru Kurier.

Cancelarul austriac Karl Nehammer (ÖVP) a cerut recent construirea de garduri la frontierele externe ale UE cu fonduri europene, astfel încât Austria să fie de acord ca România (și Bulgaria) să adere la Schengen. Până acum, Comisia Europeană a refuzat, iar România nu prea poate face multe pentru a schimba această decizie, notează publicația austriacă.

Iohannis spune că aderarea la Schengen trebuie rezolvată anul acesta: În 2024 sunt multiple alegeri

Mai mult pe EurActiv »