Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a votat astăzi în Consiliul JAI împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, în timp ce Olanda s-a opus intrării Bulgariei. Croația va intra de la 1 ianuarie 2023.

UPDATE

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat "extrem de dezamăgită" de decizia din JAI și a cerut, din partea Parlamentului European, Consiliului UE ”să acționeze și să se asigure că este găsit un compromis”. Numai atunci suntem uniți cu adevărat", a scris ea pe Twitter.

++++

După prima zi a Consiliului JAI, ministrul ceh de interne Vit Rakușan a felicitat Croația, dar a declarat că și România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen. ”Sunt convins că va veni și vremea lor în curând”, a spus ministrul ceh, adăugând că extinderea spațiului de liberă circulație reprezintă o prioritate ”uriașă” și pentru Suedia, țara care va prelua Președinția rotativă a UE de la 1 ianuarie 2023.

++++

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat joi că este "total ilogic" ca Bulgaria și România să rămână în afara spațiului Schengen în mijlocul unei crize de securitate europeană, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina, transmite EFE, preluată de Agerpres.

''Este extrem de ilogic, în condițiile unei crize de securitate, economice și sociale, să fie ținute Bulgaria și România în afara spațiului Schengen'', a spus Radev.

Președintele bulgar a reamintit că cei mai mari investitori din țara sa sunt tocmai cele două state care s-au opus aderării Bulgariei la Schengen: Olanda și Austria.

++++

”Meritați să fiți membri deplini ai zonei Schengen. Meritați să aveți acces la zona de liberă circulație. Ați avut sprijin puternic aproape din partea aproape a tuturor statelor membre, din partea președinției cehe, a Comisiei", a spus comisara pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Ea a spus că e dezamăgită de votul de astăzi, dar s-a declarat convinsă ”că vom obține aderarea României și Bulgariei în timpul acestui mandat și aceasta va fi prioritatea mea". 

++++

”Președinția Suediei, care începe de la 1 Ianuarie, nu intenționează să mai pună pe agenda Președinției sale acest subiect. Apoi, de la 1 Iulie 2023, ne poate reveni speranța, pe timpul Președinției spaniole a Uniunii Europene, care susține pe deplin intrarea României în spațiul Schengen. Drept consecință, accesul nostru este blocat pentru moment. O zi nefastă pentru România, pe care românii nu o merită”, a scris pe Facebook eurodeputata Corina Crețu.


Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a făcut ”apel” la Austria să-și reconsidere dreptul de veto, precizând că nu numai Croația, ci și România și Bulgaria au făcut multe pentru a adera la spațiul Schengen, lucru reconfirmat de Comisia Europeană în urmă cu doar câteva săptămâni.

”Mai ales în aceste vremuri este important ca Europa să se apropie. Fac un apel în special către Austria să-și reconsidere refuzul României și Bulgariei - mai ales că preocupările legate de securitatea frontierelor au fost abordate în propunerile recente privind compromis. Ar fi un semnal european puternic la sfârșitul acestui an provocator pentru a deschide calea pentru un nou pas de integrare europeană astăzi la Consiliul de la Bruxelles”, a precizat Baerbock într-un comunicat.

++++

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a anunțat înainte de Consiliul JAI că va vota împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.

El a precizat că e o greșeală ca un spațiu care nu funcționează să fie extins.

Sistemul ”trebuie îmbunătățit” și apoi putem vorbi de schimbarea votului privind aderarea celor două state, a spus Karner.

”Trebuie să luptăm împreună împotriva utilizării abuzive a sistemului de azil” al UE, a mai spus ministrul austriac.

Karner a reamintit faptul că pe la granița de est a Austriei au intrat peste 100.000 de migranți ilegali, dintre care 75.000 neînregistrați, deși au trecut prin mai multe țări înainte de a ajunge în mijlocul Europei.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi dimineața că mandatul său la JAI e să solicite dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen: ”Orice compromis în interesul României îl vom accepta”.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a declarat că o extindere a Schengen înseamnă ”un control mai bun al frontierelor, nu unul mai slab”.

”Croația, Bulgaria și România sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la Spațiul Schengen. Au făcut ceea ce le-am cerut și chiar mai mult decât ce le-am cerut, sunt pregătite ... Sper ca bunul simț și mințile deschise să câștige și să avem o decizie dacă nu astăzi, atunci în câteva zile. Cele trei țări sunt pregătite să asigure protecția granițelor externe, sunt pregătite să se apere împotriva traficanților, să împiedice intrarea ilegală în Uniunea Europeană”, a spus comisarul european.

”Cred vom avea o dinamică cu adevărat bună, nimic nu este clar încă, dar sper să fie un rezultat pozitiv. Apreciez modul în care președinția cehă a sprijinit acest dosar, astfel că avem o oportunitate de extindere pentru prima oară după 11 ani, cu o cale clară atât pentru România, cât și pentru Bulgaria”, a declarat comisara pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Ministra germană de interne Nancy Faeser și ministrul de interne francez Gerald Darmanin s-au pronunțat în favoarea intrării în Schengen a Croației, României și Bulgariei.