Bulgaria dă Ucrainei obuze și sisteme de arme.

Ministrul bulgar al apărării Todor Tagarev a lansat recent acuzații că există politicieni bulgari care lucrează în interesul Kremlinului și răspândesc manipulări. Agenții ruși în politică nu sunt într-un singur partid, a spus el postul Nova TV, scrie 24 Chasa.

El a amintit însă doar de numele Partidului Socialist Bulgar  (BSP) și al liderului acestuia, Cornelia Ninova.

"Refrenul că vom trimite soldați în Ucraina este răspândit de oameni care lucrează pentru Kremlin. Și, din păcate, se implică și reprezentanți ai partidelor politice, și nu doar un singur partid. Această întrebare mi-a fost adresată și la o ședință a Comisiei parlamentare de apărare", a mai comentat ministrul bulgar al apărării.

El a subliniat că nu poate acționa în afara deciziei Adunării Naționale, care prevede pregătirea cadrelor militare ucrainene, dar nu și pe teritoriul Ucrainei.

Unii dintre cei care au întrebat au fost de la BSP și au folosit termenul "forță vie" al cărei scop este de a speria oamenii. Și același termen a fost folosit apoi și de Cornelia Ninova într-un interviu televizat, a explicat Tagarev.

Cel de-al doilea pachet de ajutor cu armament pentru Ucraina este comparabil cu cel trimis de guvernul interimar. Din punct de vedere al valorii, acesta va fi ceva mai mare ca volum, potrivit experților.

"Trimitem în principal arme vechi, care peste câțiva ani vor fi cu resurse epuizate", a explicat ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, legat de decizia guvernului privind un nou pachet de ajutor pentru Ucraina.

Lista rămâne confidențială, dar include obuze, muniție și unele sisteme, a explicat el pentru Nova TV.

Este important ca Bulgaria să se alăture inițiativei UE pentru producția de obuze de 155 mm, pentru că în curând și Bulgaria va adopta acest standard și va trebui să cumpărăm din străinătate, a mai spus ministrul bulgar al apărării.

El a criticat guvernul interimar pentru că nu s-a alăturat inițiativei UE pentru un milion de obuze, care ar fi asigurat o astfel de investiție în fabricile militare.

Rusia încearcă să spună că este autoarea exploziei de la depozitul de arme de la Karnobat, susținând că a fost o acțiune partizană, a mai anunțat Tagarev. Bulgaria încă nu are dovezi ale prezenței agenților ruși în exploziile de la depozitele de arme.

Nu există argumente logice că ajutorul acordat Ucrainei ne va trage în război, a comentat ministrul tezele președintelui Rumen Radev împotriva acordării de ajutor militar direct Kievului. Ajutorul pentru Ucraina reduce riscul pentru țările NATO pe termen lung, a fost categoric Tagarev.

Sursa: RADOR