În ultimele luni, Rusia a folosit Marea Neagră și zona economică exclusivă a Bulgariei pentru exerciții militare.

În acest context, Bulgaria discută diferite opțiuni de răspuns - de la cele diplomatice până la achiziția accelerată de complexe de rachete de coastă, a declarat ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, pentru BNT, postul public de televiziune de la Sofia, citat de 24Chasa.

El a precizat că principalul răspuns nu va fi de sine stătător, ci în comun cu aliații NATO.

„De la jumătatea lunii iulie, Rusia avertizează că va desfășura exerciții de tragere într-o parte a zonei economice exclusive bulgare. Astfel, ea blochează coridoarele normale de trafic comercial, ceea ce înseamnă că este periculos pentru noi să folosim această zonă economic.

"În mare măsură, ceea ce se întâmplă în Marea Neagră depinde de Turcia și acțiunile acesteia nu permit o escaladare mai mare a tensiunii”, a subliniat ministrul. Partea turcă respectă cu strictețe Convenția de la Montreux, limitând prezența navelor de război în Marea Neagră, în acest sens și a celor rusești.

„Angajamentele aliaților noștri nu sunt doar legate de nave, acest lucru se poate face cu primirea de informații de la servicii, cu aviația care poate opera potențial împotriva țintelor maritime, acest lucru se poate face și cu mijloace de coastă, care nu mai sunt limitate de Convenție”.

Mai multe țări aliate au suferit deja de pe urma conflictului în Ucraina, rămășițe de drone cad în România, a amintit Tagarev. Potrivit acestuia, atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre ar putea afecta la un moment dat și Bulgaria.

„Nu există nicio amenințare cu o acțiune militară directă împotriva Bulgariei, dar există riscul ca aceasta să fie afectată într-un fel sau altul de aceste acțiuni provocatoare și agresive”.

sursa: RADOR