„A fost luat un angajament clar pentru admiterea Bulgariei la Schengen în octombrie 2023”, a declarat ministrul bulgar al justiției, Krum Zarkov la Nova TV.

Potrivit acestuia, termenul a fost convenit în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles de săptămâna trecută, scrie Mediapool.

Zarkov a comentat că pentru prima dată Bulgaria are un termen concret pentru Schengen, care este „rezultatul muncii intense a guvernului interimar din ultimele săptămâni și al unei puternice autorități internaționale în persoana președintelui Radev”.

Krum Zarkov a mai spus că acum totul depinde de activitatea Parlamentului și de adoptarea mai multor reforme legate de statul de drept. Potrivit ministrului, Bulgaria nu ar trebuie să fie îngrijorată de rapoartele pe care le așteaptă Olanda, legate de mecanismul de monitorizare.

„Nu ar trebui să ne facem griji pentru aceste rapoarte. Potrivit așa-numitului „mecanism orizontal” sunt rapoarte în fiecare an și nu sunt doar despre Bulgaria. Aceste rapoarte nu ar trebui să ne sperie, noi ne-am îndeplinit angajamentele”, a explicat Zarkov.

Aderarea Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și Țările de Jos, iar România a fost oprită doar de Austria. Cu o decizie unanimă, Croația devine din ianuarie membră cu drepturi depline al zonei de liberă circulație.

Țările de Jos doresc ca în continuare Comisia Europeană să facă un raport cu privire la Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, deși monitorizarea a fost oprită la sfârșitul anului 2019.

În Austria, partidele politice sunt divizate și există critici împotriva deciziei oficiale a Vienei de a opri Bulgaria și România. Austria și-a condiționat acordul pentru extinderea Schengen de implementarea planului său în cinci puncte, printre care se numără și consolidarea protecției frontierelor externe.

Cancelarul austriac Karl Nehammer ține și la construirea un gard mult mai sigur de-a lungul graniței bulgaro-turce, a cărui valoare este estimată la 2 miliarde de euro. Austria insistă ca gardul să fie plătit de UE, în timp ce Comisia Europeană este împotriva acestui proiect. Potrivit autorităților bulgare, dialogul cu Țările de Jos este mai dificil.

Radev a cerut să se întărească securitatea frontierei pentru aderarea la Schengen

"Atât securitatea cetățenilor bulgari, cât și accelerarea integrării europene a Bulgariei depind de protecția efectivă a frontierelor externe ale UE”, a arătat președintele bulgar, Rumen Radev, potrivit Biroului de presă al șefului statului.

El a organizat o reuniune de lucru cu prim-ministrul bulgar, Gâlâb Donev, viceprim-ministrul pentru ordine și securitate publică și ministru al afacerilor interne, Ivan Demerdjiev, cu directorul Serviciului Național de Investigații, Borislav Sarafov, secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, comisarul-șef Petăr Todorov, precum și cu șefii serviciilor de securitate.

Șeful statului a subliniat că pentru prima dată Bulgaria are un termen clar pentru aderarea la spațiul Schengen, ceea ce se va întâmpla cel târziu în luna octombrie 2023, dar acest proces poate și ar trebui accelerat.

Aderarea la Schengen va înlesni călătoriile cetățenilor bulgari în statele vecine din UE, va scurta semnificativ timpul pentru transportul de mărfuri, va stimula turismul și va îmbunătăți semnificativ climatul investițional în Bulgaria, notează Dnevnik.

Țările de Jos au votat împotriva aderării Bulgariei din cauză că Haga nu are încredere  în aplicarea statului de drept de către Sofia.

În cadrul întâlnirii au fost evidențiate măsuri de consolidare a parteneriatului dintre instituțiile responsabile de protecția frontierelor bulgare cu serviciile de securitate ale țărilor vecine și lupta împotriva infracțiunilor legate de migrația ilegală, îmbunătățirea coordonării între instituțiile bulgare de combatere a criminalității, pentru detectarea rețelelor și canalelor de transport al migranților ilegali pe teritoriul țării, precum și pentru îmbunătățirea monitorizării tehnice a frontierelor externe europene pentru Bulgaria și îmbunătățirea echipamentelor și dotărilor polițiștilor bulgari de frontieră.

Sursa: RADOR