Ministrul interimar al afacerilor interne din Bulgaria, Ivan Demerdjiev, a declarat că "după mai bine de două luni și jumătate de muncă asiduă, pot spune că ușa pentru Bulgaria către Schengen este larg deschisă".Și autoritățile române sunt optimiste.

"Nimeni nu a indicat Bulgaria drept rută actuală a migrației ilegale - au fost indicate o serie de țări - Macedonia de Nord, Serbia, Grecia, Cipru, chiar și Italia. S-a raportat că în Austria principalii migranți sunt indieni și cetățeni din Burundi, dar nu și cei care ne-au trecut granițele, ceea ce contrastează puternic cu ceea ce susțin unii experți din țară. Evaluarea experților Comisiei Europene este că ne-am descurcat excelent. Țările de Jos sunt singurele care rămân oarecum sceptice, dar opinia lor este legată de rezultatele rapoartelor”, a declarat oficialul bulgar.

”Pe 21 octombrie, așteptăm raportul, dar rezultatul este că ne-am descurcat excelent. Consider că după o astfel de evaluare, Țările de Jos nu vor avea argumente serioase împotriva admiterii Bulgariei. Cred că obiectivul pe care ni l-am propus ca Bulgaria să fie primită ca membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen va fi atins", a subliniat ministrul bulgar de interne, relatează Darik.

Misiunea de evaluare a fost solicitată de Bulgaria și de România, tot la cererea acesteia. Motivul este că aderarea celor două țări a fost blocată din cauza argumentelor unor țări din Uniune că ultima verificare pentru a vedea dacă și-au îndeplinit criteriile a fost făcută în urmă cu mai bine de 10 ani.

Experții Comisiei și ai mai multor state membre au vizitat Bulgaria pe 12 și 13 octombrie, scrie 24Chasa.bg.

Sursa: RADOR

Optimism și la București

”Am făcut și vom mai face ceea ce trebuie astfel încât să convingem toți partenerii noștri din Uniunea Europeană că România a îndeplinit criteriile tehnice de aderare la Spațiul Schengen și acest lucru este dovedit de rezultatele comisiei de verificare, unde au fost reprezentanți din toate țările europene. Rezultatul urmează să fie prezentat pe data de 26, în SCH-EVAL, și atunci vom avea și dovada clară a unui raport concret despre activitatea de verificare”, a declarat vineri, la Arad, premierul Nicolae Ciucă.

Referitor la rezoluția din Parlamentul olandez, Ciucă a declarat că nu este un raport de respingere a aderării, ci este un raport care solicită clarificări legate de subiectele care au stat pe agenda relației noastre cu Uniunea Europeană: aspecte legate de statul de drept, legate de corupție și de crimă organizată.

El a precizat că în discuția de săptămâna trecută cu premierul Mark Rutte la Cincu a reieșit că este nevoie de anumite clarificări. Eu și președintele Klaus Iohannis ”ne-am exprimat disponibilitatea împreună și deschiderea ca, în mod transparent, să punem la dispoziție toate datele necesare. Prin Ministerul de interne, domnul ministru Bode a transmis deja o scrisoare formală către omologul dumnealui din Țările de Jos, pentru a putea să vină și să clarificăm toate aspectele care sunt de clarificat în acest sens”.

”Sunt peste 2.700.000 de cetățeni ucraineni care au trecut granița României și au trecut-o în condiții de siguranță, în condiții în care nu au fost semnalate probleme deosebite, motiv pentru care, nu vrem să folosim acest argument ca fiind unicul pentru care merită să aderăm la Spațiul Schengen, nu, sunt celelalte elemente de pachet pe care țara noastră le-a îndeplinit și continuă să le îndeplinească. Avem disponibilitatea și transparența ca, onest, să punem pe masă toate datele necesare, astfel încât, pe bază de merit, să putem să aderăm la Spațiul Schengen. Dacă în Olanda sunt anumite lucruri de lămurit, suntem aici, le lămurim și sunt convins că vom avea în continuare demersuri de întreprins astfel încât să îndeplinim acest obiectiv”,

 

a mai spus Nicolae Ciucă.

Ministrul de interne, Lucian Bode, a declarat, tot la Arad, că, în marja Consiliului JAI de la Luxemburg, de săptămâna trecută, a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul olandez și au stabilit că ”orice alt detaliu, complementar informațiilor culese de cei 25 de experți prezenți în România, în intervalul 9-12 octombrie, să fie pus la dispoziția partenerilor olandezi, pentru a lămuri orice alt aspect neclar din partea lor”.

”Pe 26, cum spunea domnul prim-ministru, vom avea rezultatul acestei evaluări voluntare. Eu voi fi la Praga duminică și luni, domnul prim-ministru va fi la Bruxelles săptămâna viitoare, și continuăm acest demers diplomatic la cel mai înalt nivel, la nivelul europarlamentarilor noștri. Ați văzut, și salutăm pe această cale, decizia, rezoluția Parlamentului European de susținere a aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Vom continua aceste demersuri până la Consiliul JAI din decembrie, când Președinția cehă, respectiv Comisia au anunțat clar: susținem introducerea pe agenda următorului Consiliu ... aderarea României, Bulgariei și Croației la familia Schengen”.

Rutte: Olanda nu e contra aderării României la Schengen, dacă sunt îndeplinite toate condițiile

Mai mult pe EurActiv »