A fost o vizită de răspuns la vizita efectuată de Péter Szijjártó, la Minsk.

Comisia mixtă Ungaria-Belarus pentru cooperare economică a organizat miercuri o ședință la Budapesta, iar cu această ocazie ministrul afacerilor externe al Belarusului, Serghei Aleinik a vizitat capitala Ungariei pentru a conduce această reuniune alături de omologul său ungar, Péter Szijjártó, potrivit agenției Belta, citată de Nepszava.

Serghei Aleinik a răspuns astfel la vizita efectuată de Péter Szijjártó pe 13 februarie, la Minsk.

Înainte de a-l primi pe omologul belarus, ministrul ungar de externe a vizitat Moscova, unde a făcut mai multe anunțuri legate de energie.

Prezența oaspetelui de la Minsk poate fi oarecum neplăcută, deoarece Belarus joacă în mod persistent rolul de aliat și partener tăcut al Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. Deși, Belarus nu s-a alăturat încă luptei cu propriile unități, mii de soldați ruși staționează în țară, iar unii dintre ei au plecat la atac de aici pe 24 februarie 2022.

De altminteri, Kremlinul este recunoscător și pentru acest gest, conform anunțului lui Vladimir Putin din 25 martie, Rusia va surprinde regimul lui Aleksandr Lukașenko cu arme nucleare tactice.

Însuși Guvernul Orbán nu este prea deranjat de toate acestea, precum nici de faptul că demonstrațiile opoziției din Belarus sunt înecate în sânge, iar activiștii câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace sunt condamnați la închisoare sub acuzații false. A fost nevoie de mult cinism, însă pe 13 februarie, Péter Szijjártó s-a deplasat la Minsk cu sloganul pro-pace, spunând că "căile de comunicare trebuie menținute deschise".

Sursa: RADOR