Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri hotărârea țării sale de a se opune prin veto aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, din cauza creșterii migrației ilegale anul acesta.

Potrivit ministrului austriac, veto-ul țării sale este ''un apel de urgență'' către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranților pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Cele ''peste 100.000 de cereri de azil'' înregistrate anul acesta în Austria justifică decizia luată de guvernul de la Viena, a indicat ministrul Gerhard Karner. Potrivit acestuia, circa 40% dintre migranții care sosesc în Austria ajung în această țară după ce au sosit inițial cu avionul în Serbia, iar alți circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.


Referindu-se la desfășurarea reuniunii de joi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), ministrul austriac a spus că mai întâi va fi votată aderarea Croației la spațiul Schengen, față de care Austria nu se opune, iar apoi va fi discutată aderarea României și a Bulgariei.

Nici cancelarul Karl Nehammer nu a părut convins de argumentele oferite în cadrul unei reuniunii a PPE de la Viena.

Libertatea, Digi 24 și Antena 3 CNN au avut ziariști la conferința de presă de miercuri seara de la Viena, unde cancelarul Austriei a trimis România și Bulgaria cu aderarea „la primăvară”. Cancelarul Nehammer a răspuns la întrebările presei austriece, dar a refuzat să răspundă la întrebarea, adresată în engleză, de jurnaliștii români.Citește întreaga știre: Întrebarea pusă de trei ori de presa română prezentă la Viena și la care cancelarul Nehammer n-a răspuns, relatează Libertatea.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, șeful delegației României la reuniunea PPE de la Viena, la care s-a discutat inclusiv votul Austriei pentru aderarea României la Schengen, a declarat pentru Libertatea că în cadrul întrunirii, cancelarul Karl Nehammer a fost foarte agresiv și a acuzat că firmele austriece din România au fost amenințate.

În cadrul reuniunii, Nehammer a propus reluarea discuțiilor privind aderarea în primăvara anului viitor.

"România și Bulgaria nu sunt parte din Schengen, dar asta nu este atât o discuție politică, cât o chestiune de securitate. Miza este securitatea cetățenilor noștri. Avem peste 75.000 de oameni care trec granițele Uniunii Europene fără a fi înregistrați. Aceasta este o problemă de securitate. Nu putem să o ascundem sub covor, trebuie să vorbim despre asta", a declarat Nehammer, într-o conferință de presă cu liderul PPE Manfred Weber.

”Austria e o țară mică și are 100.000 de migranți ilegali. Nu știu ce să mai facă cu ei. E o problemă reală, toată Europa lucrează pentru a o rezolva. Dar nu poți rezolva o frustrare, o problemă creând o altă problemă. Ținerea României și a Bulgariei în afara Spațiului Schengen va crea o frustrare. Trebuie să lucrăm împreună”, a spus Weber, adăugând că Viena nu are o problemă cu România acum.

”Au făcut eforturi, au implementat regulile Schengen acum mulți ani. România poate să fie mândră de ce a obținut în ultimii ani”, a spus el, adăugând că ”Rusia vrea să divizeze Uniunea Europeană și sprijinul pe care îl trimitem către Ucraina, de aceea trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a ne păstra unitatea în interiorul UE. Asta înseamnă să ne ajutăm unii pe ceilalți”.

Mai mulți politicieni austrieci, atât din opoziția social-democrată și liberală, cât și din rândul partidului conservator de guvernământ, au criticat, înaintea reuniunii de joi a Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE, poziția ministrului de interne Gerhard Karner de a se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, transmite APA, preluată de Agerpres.